Svenska bryggerier visar upp sig i Berlin

Foto: Pressbild

I januari är det dags för ett gäng svenska bryggerier att åka söderut igen för att visa upp sig i Tyskland.

Varje år sätter Jordbruksverket upp en Sverigemonter på Internationale Grüne Woche i Berlin och med sig brukar det hänga med ett gäng svenska bryggerier från Sveriges Oberoende Bryggerier.

Det gäller även i januari 2023 då mässveckan drar igång igen. Och precis som förra året finns Göteborgs Nya, Lundabryggeriet, Råå Bryggeri, Smögenbryggar’n och Wetterstadens Bryggeri på plats, dessutom tillkommer Gamla Enskede Bryggeri och Kornheddinge Bryggerikompani. 

Avsikten är att stärka svensk export av ekologiska livsmedel till Tyskland och det gäller även ölen som bryggerierna tar med sig, de ska vara ekologiska med EU-certifiering eller krav-märkta – eller vara produkter som utställarna arbetar på att ställa om och certifiera.

– Tyskland är Europas största marknad för ekologiska produkter och det innebär en stor potential för svenska producenter. Målet med vår medverkan på Grüne Woche är att visa upp de mervärden som svensk livsmedelsproduktion har, i synnerhet den ekologiska. Samtidigt hoppas vi att deltagandet kan få fler producenter här hemma att inse vilka möjligheter som finns, säger Camilla Bender Larson, uppdragsledare på Jordbruksverket för den svenska satsningen.

– Mässan är en fantastisk möjlighet för svenska företag att få tillgång till en testarena, för att öka sin kunskap och få erfarenheter som de sedan kan arbeta vidare med i sina egna exportstrategier.

Mässan hade 2020 runt 400 000 besökare och utställare från drygt 70 länder. Sverige har tidigare deltagit tre gånger med fokus på måltidsturism: 2018, 2019 och 2020.

Här är alla utställare i den svenska paviljongen på Grüne Woche:

Arvid Nordquist
Föreningen Sveriges Oberoende småbryggerier
– Göteborgs Nya bryggerier
– Gamla Enskede Bryggeri
– Kornheddinge BryggeriKompani

– Lundabryggeriet

– Råå Bryggeri
– Smögenbryggar’n
– Wetterstadens Bryggeri
Grinnemo Hallon och Honung
Mjödhamnen
Orkla Foods
Pomologik
Roots of Malmö
Sörgården Måla
Stockholms Bränneri
Swedish Bee Company
The Nordic Soda Company
Älgburgare i regi av Christoffer – Robins Mat AB med produkter från Väddö Mejeri, Fagerås, Stöpaforskvarn och Torfolksgård
Österlenkryddor