Daves hembrygd tog honom till Göteborg

Dave Strachan vann årets upplaga av Sirens och Omnipollos hembryggningstävling. Det tog honom ända till Göteborg där han fick brygga en kokosnötsporter tillsammans med de båda bryggerierna.

– Helt otroligt att få brygga en kommersiell öl, kommenterade han.

Tävlingen är inne på sitt fjärde år. Vartannat år åker en svensk vinnare till England, vartannat år är det tvärtom. Svenska vinnare tidigare har varit Rick Lindqvist och Nicklas Johansson.

– I år var det många bra öl i tävlingen, men Dave förtjänade att vinna, säger Sirens grundare Darron Anley.

Hela iden till tävlingen kom när Henok Fentie gästade Siren för att diskutera ett samarbetsöl.

– Det var då iden till tävlingen föddes. När tävlingen är i Sverige kommer det massor med öl. Det blir många lådor med öl att hämta ut på Posten, säger Fentie.

Årets bryggning genomfördes hos Dugges i Landvetter utanför Göteborg. 6000 liter ska det bli av ölen, som är en imperial porter med kokosnöt och lönnsirap. Arbetsnamnet är Coconut Maple Toast.

– Det är mycket spännande att vara här, det här är skillnad mot bryggeriet hemma i garaget, säger vinnaren Dave Strachan.

En del av batchen kommer att släppas på bolaget och det mesta kommer troligen att säljas i Sverige. För Strachan, som bor i närheten av London, är detta förstås den största framgången i hans ölbryggningskarriär.

– Det är jättekul, hemma i garaget blir det cirka 25 liter varje gång. Det skulle vara kul att jobba som professionell bryggare någon gång, säger han.