Danske ölprofilen tror på många konkurser

Mikkel Borg Bjergsö tror att den senaste nedsänkningen i Danmark kommer att skapa en hel del konkurser. Foto: Mikkeller.

Fler konkurser och fler arbetslösa. Det tror Mikkel Borg Bjergsö blir resultatet av att baråret 2020 redan är slut i Danmark.

Det är i en TT-intervju publicerad i Göteborgs-Posten som Mikkellers grundare Mikkel Borg Bjergsö berättar om sin syn på krisåret 2020 och hur det påverkat hans företag och hela den danska ölbranschen.
Sedan en tid tillbaka är alla danska barer stängda, och så ska det fortsätta fram till 3 januari.

– Vi har sparkat en tredjedel av våra medarbetare och kommer få sparka ännu fler nu. Jag tror att det här blir dödsstöten för många restauranger. För december är så viktigt. Det är riktigt många restauranger som lever på den här månaden. Så är det varje år, men speciellt i år, säger Borg Bjergsö i intervjun.

Han pekar på att bryggeripuben Warpigs haft ett tungt år men ännu värre har det varit på andra håll i världen. Mikkeller har satsat på barverksamhet på över 40 platser runt om i världen och i dagsläget är det bara i Stockholm, Malmö och Seoul som man kan hålla öppet.

– I USA har det varit stora problem. Där har vi bara fått skicka hem de anställda – där får man ingen statlig hjälp. Det har varit förfärligt. Här i Danmark har vi ändå fått förhållandevis bra hjälp. Hjälppaketet i våras fungerade, men vi väntar fortfarande på att få ersättning för tappade inkomster som har berott på restriktionerna vad gäller öppettiderna.

Borg Bjergsö hoppas på att få in sina öl i fler livsmedelsbutiker och det ska ge bättre intäkter. Men han ser de restriktioner som införts som verkningslösa, och har sett med egna ögon hur stängning vid 20.00 bara leder till att människor går på privata fester i stället.