Danko Beer satsar på egen utrustning

Bildspel

Bild 1 av 3

Tomas Danko är tillbaka och den här gången med eget bryggverk.


 

Planerna på att flytta till Belgien har lagts åt sidan. Nu satsar Danko Beer på sitt eget bryggverk i Sundbyberg i stället.

Ölprofilen Tomas Danko satsade under en period på att brygga collabs samt att brygga i Belgien. Men därefter blev det en paus i verksamheten.

– Planen vara att brygga en hel del i Belgien och även att flytta dit, men saker och ting drog ut på tiden, berättar han.

I stället gick han tillbaka till att jobba i spelbranschen, men inte helt oväntat fanns suget efter att brygga öl kvar. När det sedan dök upp en möjlighet att satsa så gjorde han det tillsammans med sambon Veronica Tenglin och vännen Svante Ericsson.

– Vi har tagit över verksamheten från ett bryggeri som heter Rock Solid. Bryggverket är egentligen redan operativt, men vi ska bygga om lite innan vi sätter i gång, säger Danko.

Utrustningen är på 300 liter och det finns möjlighet att producera cirka 15 000 liter öl per år.

– Till att börja med ska vi brygga och sedan sälja till lokala krogar här i Sundbyberg. Steg två blir sedan att växla upp och satsa på krogar även inne i Stockholm, säger Danko.

Med bara sex minuter från bryggeriet till hemmet känns det förstås praktiskt att kunna driva den här verksamheten. Till att börja med blir inte bryggeriet någon heltidssyssla för någon i trion.

– Det känns bra att vara tre, då behöver man inte göra allt själv. Veronica är en duktig bryggare och kan lägga tid på det precis som jag gör.

Målet är nu att vara ett lokalt bryggeri som ska jobba för att få en ökad närvaro i trakterna kring Sundbyberg. Men det ena utesluter inte det andra.

– När det här rullar på som vi vill, kommer vi att ta kontakt med våra gamla kontakter och se vad vi kan göra, säger Danko.