Daladuon som satsar offensivt från start

Foto: Privat.

Efter att ha sålt ett företag behövde Per Vikström och Peter Sundlöf något annat att göra. Resultatet blev Stjernsund Brygghus och snart är det dags att brygga de första ölen.

De båda kollegorna drev tillsammans med ytterligare några kollegor ett företag som såldes. I det läget började man fundera på man skulle göra istället och ett gemensamt intresse för duon var öl.

– Vi ville göra något roligt och vi fastnade för öl, säger Per Vikström.

I somras tog de över en gammal transformatorstation och började att renovera. Det blev en hel del jobb med det.

– Huset byggdes 1916 och har stått tomt sedan 70-talet. Men vi såg i potential i det här huset. Det är k-märkt och vi har inte fått göra som vi vill med utsidan av huset, men vi har haft en bra dialog med Länsstyrelsen, säger Vikström.

Ett nytt yttertak har man fixat med, fönstren har renoverats och en hel del annat har det jobbats med under det senaste halvåret. De många timmarna har nu gjort att det närmar sig en installation av bryggverket.

– Vi ska ha ett bryggverk på 1000 liter, en buteljeringsmaskin och en del tankar. Vi sade att om vi ska göra det här så ska vi göra det ordentligt. Vi vill göra bra öl och vill brygga ganska mycket, säger Vikström.

De jobbar båda heltid med bryggeriet redan innan produktionen är i gång. Målet är att skapa öl med hög drickbarhet och det finns inga planer i nuläget på att göra extrema öl.

– Nej det viktiga är att det ska vara öl som är lätta att dricka. Det blir säkert någon lager och lite olika ale, säger Vikström.

När bryggverket är på plats ska det också byggas en del i huset som ska användas för provsmakningar. Den verksamheten vill man komma igång med så snabbt som möjligt.

– Det är en viktig del av satsningen och vi tänker att det också ger oss en bra marknadsföring.

Stjärnsund ligger i Hedemora kommun i södra Dalarna och är ett populärt turistmål under sommaren. Det finns intressanta tänkbara gäster för bryggeriet.

Men först ska bryggverket installeras och det arbetet påbörjas inom någon månad. Sedan tar det ytterligare någon månad innan produktionen är i gång.

– Det ser vi fram emot. Någonstans vid månadskiftet mars-april hoppas vi göra våra första bryggningar, säger Vikström.