Stjernsund fick grannen att odla korn till malt

Till hösten ska Per Wikström brygga en öl på malten från grannen. Foto: Stjernsund Brygghus

När det inte fanns någon lokal malt nöjde sig inte Stjernsund Brygghus med det. Grannen övertalades att börja odla korn och nu kommer snart en öl där allt i ölen kommer från området runt Stjärnsund.

Det korn och den humle som finns i Stjernsund Brygghus nya öl Ten Mile är från odlare inom just ten miles (16 kilometer) från Stjärnsund i Hedemora kommun. Men för att lyckas var de tvungna att övertala grannen att börja odla igen på åkrar som legat i träda.

– Men vi mältar inte själva, våra grannar odlar upp och så kör vi ner det till Warbro kvarn. De mältar och garanterar spårbarheten, säger Per Wikström på Stjernsund Brygghus.

Stjernsund Brygghus kan inte själva använda all malt som produceras på korn från Stjärnsund. I första omgången levererades 35 ton pilsnermalt, vilket är mer än bryggeriet behöver och därför har man försökt få andra dalabryggerier att hänga på – med viss framgång.

– Det är två bryggerier till som har köpt av dalamalten, Sahlins Brygghus och Oppigårds, berättar Per Wikström.

Även humlen i Ten Mile kommer att alltså att komma från grannskapet, men den har man använt tidigare till andra öl. Den kommer från de lokala odlarna Tyler Domsic och Carlo Iacovino.

– Humlen är korsta, den har visat sig fungera bäst smakmässigt och det är även den som funkar bäst växtmässigt på våra breddgrader.

– Tyler och Carlo har engelska som modersmål och det är därför vi har valt ett engelskt namn på ölen, för att hedra dem.

Per Wikström och Peter Sundlöf driver Stjernsund Brygghus. Foto: Stjernsund Brygghus

Ten Mile kommer till hösten och blir antagligen en blonde, enligt Wikström. Sen är tanken att den ska utvecklas och bryggas återkommande varje år.

Sedan vi skrev om Stjernsund Brygghus för ett par år sen har bryggeriet bara fortsatt växa. Årets produktion kommer antagligen att bli uppåt 80000 liter och Per Wikström har en förklaring till att det gått så bra.

– Det är det lokala. Vi finns på tio lokala systembolagsbutiker nu och Systembolaget är vårt lok. Det är jättepositivt, vi växer hela tiden. Men sen ser vi nu inför sommaren att restauranger och krogar börjar se ljuset också.

Tillväxten har skett utan någon större uppgradering av bryggeriet. Redan från början valde man en kostym stor nog att växa i.

– Vi har ett bryggverk på 1000 liter och jästtankar på 2000 liter netto, så vi gör alltid dubbelbryggd. Det känns som att vi gjorde rätt från början och vi håller definitivt på att växa i utrustningen, avslutar han.