Dags för Martin att fixa humlefest igen

Martin Niklasson är redo för sjunde upplagen av GBG Hopnick.

På torsdag är det dags för Hopnick i Göteborg igen. Arrangören Martin Niklasson hoppas på rejäl uppslutning i Slottsskogen.

 

GBG Hopnick – International IPA Day 2019 är det fullständiga namnet på evenemanget och de senaste åren är det runt 120 personer som anslutit och druckit india pale ale och haft trevligt.

– För två år sedan regnade det jättemycket så då var vi kanske fem. Men blir det bra väder kommer det nog bli många som kommer, säger Niklasson.

14.00 är det start vid Azaleadalen i Slottsskogen. Det är förstås fritt att ta med vilken dryck man vill, men det kommer att vara fokus på IPA. Som vanligt brygger Niklasson ett specialöl till dagen tillsammans med Joakim Högman och flera andra hembryggare kommer också att ha med ett fat med humlig dryck.

– Det blir blandat med hembrygder och öl som köpts.

2013 var första gången som Hopnick genomfördes och sedan dess har det hänt mycket med svenskt öl och svensk IPA.

– Då bryggde vi en single-hop DIPA med bara amarillo, det var en av de häftigaste humlesorterna då. Sedan dess har mycket förändras, konstaterar Niklasson.

Han säger att IPA i dag blivit nästan som en stor stark, som många beställer när det får chansen.

– Jag kan vara ganska nördig men om jag ska gå ut och dricka öl utan att vara nördig vill jag ha en pale ale eller en IPA i glaset.

I princip alla bryggerier har i dag en IPA bland sina öl och även bland hembryggare är det väldigt populärt att brygga den typen av öl.

– I Göteborg är det väldigt lätt att hitta väldigt bra IPA i dag. Det är svårare att hitta en bra lager på krogen, säger Niklasson.