Dagens ölnyheter – vi hyllar flera av ölen

I dag släpptes en hel del riktigt bra öl. Foto: Montage.

Ett av årets bästa nyhetssläpp. Ja, så känns det efter att ha provat dagens nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Här är alla våra omdömen.

Det ska sägas direkt att de tillfälliga nyheterna ofta håller hög klass. Men det här är utan tvekan en av de bästa samlingarna med nya öl som kommit i år. Fyra öl från Tilquin hjälper förstås till, men så gör även de andra ölen. Vi hyllar till exempel även öl från Allagash, Oppigårds och Remmarlöv.

Här är alla våra omdömen.

Tilquin Oude Pinot Gris
750 ml, 205,00 kr, 8,5 %, Frukt- och bärlambic

Fyra öl från fantastiska Tilquin på en och samma dag. Det är svårt att inte vara glad redan innan man provat ölen. Vi börjar med Pinot Gris. Här finns syran som får ta en hel del plats utan att bli för dominerande, druvtonerna är med liksom de där gummitonerna som jag ofta hittar i Tilquins öl. Det smakar mycket gott och jag är övertygad om att ett par år i källaren inte gör det här ölet sämre.

Tilquin Oude Pinot Noir

750 ml, 205,00 kr, 8,8 %, Frukt- och bärlambic

Det öl av de fyra som sticker ut mest. Dels på grund av färgen, men även i smaken. Kanske är syran lite mer tillbakadragen här, det blir lite vinöst och smaken från druvorna blir lite annorlunda. Fortfarande gott, men kanske föredrar jag de andra tre ölen.

Tilquin Gewurztraminer
750 ml, 205,00 kr, 8,4 %, Frukt- och bärlambic

En ganska rejäl syrlighet möter dig direkt och där finns en del gummitoner, grapefrukt, en del toner från druvorna och avslutningen blir så där härligt torr och frisk som man vill ha det. Tilquin är bryggeriet som inte fått samma hajp som till exempel 3 Fonteinen, men kanske förtjänar man det. Mycket gott.

Tilquin Oude Riesling

750 ml, 205,00 kr, 8,1 %, Frukt- och bärlambic

Ett öl som påminner om de övriga, det skapas en sträv ton och det syrliga får hela tiden sällskap så det inte blir för endimensionellt. Friskt, med toner av gummi och en del citrus, ett öl att njuta av länge.

Brewski/Omnipollo Blueberry Fluff Forever
330 m, 80,90 kr, 4,5 %, Gose och lichtenhainer

Fylligt med en hel del blåbär, bärtonerna känns naturliga och en del syrlighet släpps fram. Inget för den som vill ha reinheitsgrebot, men det smakar friskt och gott.

Omnipollo Bianca Orange Pineapple Lassi Gose
440 ml, 100,90 kr, 6,0 %, Övrig syrlig öl

Sött och med en hel del ananas, den känns fräsch och bär ölet, där finns en väldigt försiktig syrlig ton och i eftersmaken finns en del citrustoner som drar åt apelsinhållet. Väl dold alkohol, det här smakar bra även om ölet kanske skulle släppts på sommaren.

Utopian Unfiltered British Lager
440 ml 34,90 kr, Dortmunder och helles

Jag har inte direkt hyllat det här bryggeriet tidigare, men här blir det ganska okej. Det är brödigt, friskt med en del frukttoner och med en lätt beska i avslutningen. Helt okej utan att sticka ut.

Remmarlöv California Common
330 ml, 25,90 kr, 5,3 %, California common

Maltigt med en del fruktiga toner, där finns en beska som skapar balans och även ger ölet en komplexitet, en lätt brödighet finns med i bakgrunden. Riktigt gott utan att vara komplicerat.

Riegele Speziator Dunkel
330 ml, 24,90 kr, 7,5 %, Dubbelbock

Sött och fruktigt med fikon och dadlar, en del  russintoner, en lätt vinös ton, och alkoholen finns där utan att ta överhanden. Komplext och gott med en del kakao i avslutningen.

Utopian Dark Lager
440 ml, 34,60 kr, 5,4 %, Dunkel

Maltigt med toner av mörkt bröd, en lätt ton av knäckebröd, en del frukt och en touch av choklad. Beskan får ta en del plats i avslutningen. Helt okej öl.

Anderson Valley Hop Ottin IPA
355 ml, 27,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Ölet är framflyttat.

Oppigårds Tulsen IPA
440 ml, 45,00 kr, 6,5 %, New England/Hazy IPA

Oppigårds har varit i framkant med humleöl ända sedan starten för snart 20 år sedan. I dag finns bryggerier som har ett tydligare fokus på den typen av öl, men dalmasarna kan än. Det visar man med all önskvärd tydlighet här. Det är grumligt och modernt men fortfarande finns en viss beska, humlen sitter som en smäck och det blir bara gott från början till slut. Mycket gott.

Smith Street Brown Ale
500 ml, 30,00 kr, 5,5 %, Brown ale

Friskt med fruktiga toner, en del citrus och en touch av blommor, humlen växer sig starkare, den är fräsch och ger ölet en ny dimension. God öl

Allagash Tripel
355 ml, 35,90 kr, 9,0 %, Trippel

Allagash är kanske det närmaste ett belgiskt bryggeri som USA kan komma. Här visar man återigen upp ett spännande öl för den svenska publiken, det är friskt och samtidigt komplext, där finns blommiga toner, en del kryddor från jästen och det är farligt lättdrucket med tanke på alkoholen. Mycket gott.

Amager Double Black Mash Original Version 2021
750 ml, 199,00 kr, 12,0 %, Imperial porter och stout

Tungt så det räcker och blir över, där finns kaffe och mörk choklad, en lätt ton av lakrits och kaffe, det är rejält fylligt och alkoholen bidrar i stället för att stjälpa. Vill påstå att det här smakar som de allra mest hyllade tunga pjäserna smakade för sju-åtta år sedan, och det är ett riktigt bra betyg. Mycket gott.

Buxton Nargli Coconut Stout
330 ml, 28,90 kr, 5,9 %, Söt porter och stout

Åt det söta hållet men kokosnötterna tar inte över helt, där finns en rostad ton, en del choklad och även en ganska distinkt beska i eftersmaken där en del kaffetoner också smyger fram. God öl.