Kris när SÖ-ledningen lokalt tappat folk

Sven Nilsson är bekymrad över den dåliga återväxten i lokalavdelningens ledningsgrupp.

Svenska Ölfrämjandet i Göteborg drar igång med sina ölträffar igen efter pandemin. Men det är en avdelning i kris. Ledningsgruppen har mer än halverats och de som är kvar får jobba hårdare.

När pandemin bröt ut upphörde Svenska Ölfrämjandets populära möten i Göteborg och sedan dess har bekymren ökat när ledningsgruppen förlorat mer än hälften av sina medlemmar av olika anledningar.

Så nu när mötesverksamheten startar igen på lördag så är det i reducerad omfattning, eftersom man inte har nog med folk för att organisera något större.

– Det är ett problem. Vi behöver en föryngring och få in nya krafter. Vi vill attrahera yngre människor, men vet inte om de är intresserade av mötesformen där man provar öl och diskuterar med varandra, säger Sven Nilsson på ölfrämjandet.

– Jag och Annika Lindow har jobbat med det här i 20 år och någonstans finns det en bortre gräns för oss. Men även om det har varit tufft, så vill vi vara med och driva det vidare, det är inte rätt läge att lägga av i uppförsbacke.

Han låter lite trött när han pratar om problemen. Arbetet med att planera och förbereda tar en del kraft.

– Det är inte helt lätt att starta upp efter att det legat nere. Personligen har jag inte saknat mötena med tanke på att det är så mycket jobb. Men det kanske ger sig nu, vi brukar ofta få väldigt positiv respons på mötena. Det gäller bara att komma igång.

Göteborgsavdelningen arrangerade en ölvandring redan i augusti som första event efter pandemins utbrott. Men sen blev det inget i september. Nu på lördag blir det däremot äntligen av igen, då man samlas på Haket för första gången på väldigt länge.

– Reglerna gjorde att vi inte kunde genomföra ett större möte i augusti, sen var det svårt att bestämma ett tema och beställa hem öl med risken att behöva ställa in.

När ölfrämjandet samlas på lördag har man sluppit besvär med att ta hem öl. Den har redan funnit på plats sedan ett gäng skånska bryggerier hade en tap takeover tillsammans med Örebro Brygghus där i slutet av september.

– Kul att vi äntligen har lite skånska öl, vi har bara haft ett skånskt tema innan, säger den skånebördige Sven.

– Samtidigt blir Haket av med den ölen och vi slipper ta risken med att ta in öl och sen behöva stänga om det blossar upp igen.

Intresset för träffen har varit stort, men platserna få. I stället för 80-90 blir det bara 65 platser och de gick åt på ett par dagar.

Och för den som undrar. Det blir nog en julölsprovning i år, men kanske inte i samma omfattning som tidigare år.