Cycle hyllas för tunga mörka öl i världsklass

De brygger öl i ett klimat som är som gjort för lätta uppfriskande öl. Trots det är Cycle Brewing mest känt för sina imperial stouts i världsklass.

Bryggeriet startades 2014 av Doug Dozark och Eric Trinoskey. Det har snabbt blivit ett av de mest eftertraktade bryggerierna när det gäller imperial stouts.
Det hela startade på ett ställe som heter Pegs Cantina utanför Tampa Bay i Florida, där Doug Dozark började brygga öl. Eric Trinoskey började att jobba som bartender där för sex år sedan och då bryggdes ölen under barens namn.
Bryggeriet Cycle Brewing startade sedan alltså 2014 och bakom namnet ligger Doug Dozarks stora intresse för cykling.
– Han är lätt beroende av det, säger Eric Trinoskey med ett skratt.
Beernews träffar Trinoskey i samband med MBCC i Köpenhamn och det märks på köer och bryggarkollegors uppmärksamhet att Cycle Brewing blivit ett aktat namn i ölvärlden.
– Jag har nog fått erbjudanden om 20 olika collabs här i Köpenhamn. Vi får mycket kärlek på festivaler och det är en fantastisk känsla. Vi är fortfarande ganska små och den mesta av ölen säljs i området runt Tampa Bay. Den allra mesta ölen säljs i vårt taproom, säger Trinoskey.

Produktionen ligger runt 300 000 liter per år och Eric Trinoskey är en av fyra bryggare som jobbar i dagsläget.

Man har i dag två bryggerier, ett där allt startade och ett inne i S:t Petersburg som ligger nära Tampa Bay. Cycle Brewing gör en hel del olika stilar och brygger ganska gott om olika varianter av humliga öl.
Men det är deras imperial stouts som verkligen byggt upp deras goda rykte.
– Vi gjorde en öl som heter Rare Dos, den öppnade verkligen alla dörrar för oss. Det är Dougs recept och det är en öl som alla verkar tycka om, säger Trinoskey.
Fatlagring har också blivit en viktig del av produktionen för Cycle, och det finns i dag över 250 olika fat som används. De flesta förstås till deras imperial stouts.
– Vi gör lite drygt 20 olika imperial stouts och de vi döpt efter veckodagar har blivit väldigt populära. Vi använder oss allt mer av fatlagring, säger Trinoskey.

Det blir inte speciellt många besök på festivaler utanför USA, men när det väl sker har Sverige och Danmark varit i fokus. De har varit på Brewskival och hoppas på att dyka upp på All In Beerfest i höst. Dessutom har de under flera år varit med på MBCC i Köpenhamn.

Men den popularitet som deras öl har fått kanske det vore lätt att tänka sig att en ny expansion är på väg. Men det är inte alls säkert att det blir så.
– Vi har inte som ambition att växa, och vi har aldrig blandat in några investerare. Det viktigaste är att det fortsätter att vara roligt, säger Trinoskey.