Cyberattack satte stopp för Duvel

Nyligen stoppades produktionen av ett hundratal ölsorter i både Belgien och USA på grund av en cyberattack. Ett ryskt hackerkollektiv tros ligga bakom attacken.

Cyberattacken drabbade Duvel Moortgats anläggning i Antwerpen. När säkerhetssystem slog larm natten till den sjätte mars beslutade bryggeriet omedelbart att stänga ner sina servrar, vilket ledde till i att fem produktionsanläggningar i Belgien och USA stod stilla i flera dagar.

 

Bryggerierna det handlar om är Duvel Moortgat, De Koninck, Brasserie d’Achouffe och Liefmans i Belgien samt Boulevard Brewing i USA. Attacken satte stopp för produktionen av en lång rad välkända ölsorter som Duvel, Vedett, Maredsous, Liefmans, La Chouffe och Boulevard. Efter spekulationer i sociala medier om prishöjningar på Duvels öl på grund av attacken, så gick bryggerikoncernen ut och försäkrade kunderna att de satt på tillräckligt stora lager öl för att kunna leverera sina öl som vanligt trots produktionsstoppet.

 

Produktionen hos Duvel Moortgat i Antwerpen drog igång i slutet av förra veckan och bryggeriet har nu meddelat att samtliga drabbade anläggningar har startat upp på nytt och att produktionen flyter på som vanligt igen.

 

Cyberattacken var en så kallad ransomware-attack där cyberbrottslingar attackerar IT-system för att kräva pengar från sina offer. Stormous Group, ett proryskt hackerkollektiv, har tagit på sig ansvaret för attacken. Åklagarmyndigheten i Antwerpen har inlett en utredning av händelsen, men det är ännu inte känt hur stor lösensumma som begärdes.