Crowd funding hoppet för Noisy Bastards

Ayla Yavuzalp och Olle Groth på Noisy Bastards hoppas att crowd funding ska rädda företaget. Foto: Privat

Gänget på Noisy Bastards i Sundsvall har inte haft det lätt som nyetablerade i branschen under en pandemi. För att överleva satsar man nu på crowd funding.

Sedan krisen har Noisy Bastards kämpat på för att klara sig, förutom att vara ett bryggeri har man även en ölbutik och hembryggarbutik. Men trots allt arbete så ser det dystert ut.

– Om vi inte gör det har vi inte någon morgondag, så jävla hårt är det. Allt har sinat sen i mars när covid slog till och vi var nya på marknaden, säger Ayla Yavuzalp på Noisy Bastards.

– Målet är att få in 300 000 kronor och de pengarna ska ordna likviditeten så att den ser bättre ut, men en del av det ska också gå till bygga klart i bryggeriet. Vi har ett par tankar som vi inte haft möjlighet att köpa.

Dessutom har Ayla fler planer för pengarna, hon vill inte avslöja nåt än, men det blir något för de som hjälper till i insamlingen.

– Jag kommer att mejla ut mer info. Det blir en festlig inbjudan som jag har filat på länge.

Kampen för att hålla näsan över vattenytan har inneburit att Noisy Bastards fått vara kreativa. I somras öppnade de en popupbar kallad ”NOISYFolk” i Sundsvalls centrum utöver folkölsbaren och butiken i deras ölhus och för att öka försäljningen i butiken började de med gratis utkörning av såväl öl som malt och annat.

– Vi har fått skala ner på utbud, öppettider har ändras och mycket verksamhet har försvunnit. Vi har inga provningar eller visningar – vi är som alla andra, sorgna och ensamma. Vi har öppet två dagar i veckan och så kör vi ut två dagar veckan, säger Ayla.

Dessutom har de fått in öl på Systembolaget, vilket hjälpt dem hålla liv i företaget.

– Vi har tre öl på Systembolaget idag, en dipa, en imp stout och en IPA, sen har vi två till som vi släpper den 1 april. Utan bolaget hade vi inte klarat vintern. Första månaderna var grymt bra, men nu i januari har det planat ut.

– Men det är inte nog, det fixar inte bortfallet som har skapats under en längre tid.

Och det är alltså det som hon och kompanjonen Olle Groth nu hoppas att crowd fundingen ska lösa så att Noisy Bastards finns kvar när covidpandemin är över. https://gofund.me/6cc5ea6f