Collab har snart dragit in 100 000 till Ukraina

André Hansson, Andreas Leman och Dan-Magnus Svensson tittar på när Martin Dawson från Varvar tillsätter humle till brygden. Foto: Privatbild

Brygghus 19 har nu nästan nått 100000 kronor i sin insamling till Ukraina. Och nu har man haft ukrainska Varvar på besök för att gör en riktigt kletig stout.

I mars drog Brygghus 19 igång en massiv collab med 20 bryggerier för att samla in pengar till Ukraina. I maj lanserades den runt om i landet och sedan dess har pengarna tickat in.

Just nu står räkneverket på 91880 kronor, men mer pengar ska det bli.

– Jag har kvar några serveringsställen som jag måste påminna, men visst har det rört på sig, säger Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 när Beernews pratar med honom på måndagen.

– Det känns otroligt kul att vi har gjort något tillsammans som samlat in så mycket. Det behövs man hör ju om Ukraina hela tiden, senast idag var det ju explosioner i Kyiv.

Faktum är att det sen finns några tusen till insamlade, från början var det två insamlingar.

– Vi startade en på Läkare utan gränser också, men de stängde den eftersom de har en policy om att inte ta emot något från alkoholtillverkare. Det har jag all respekt för.

I dagarna har Ukraina varit aktuellt även på andra sätt på bryggeriet. I förra veckan var bryggeriet Varvar på besök för att koka stout. Och det blir något i hästväg, enligt Dan-Magnus.

– Den var nästan som ren sirap, jag var osäker på om vi skulle få den igenom kylaren eller om vi skulle få karamell i stället.

Mäskningen började på onsdagseftermiddagen förra veckan och var klar 01.00 på natten mot torsdag, sen varade koket ända tills fredag eftermiddag, så det var kanske inte så konstigt att den var lite kladdig.

– Det var helt fantastiska dofter av choklad, kaffe, knäck och karamell ett par dagar i bryggeriet.

Stouten är tänkt att bli runt 16-17 procent, men lär inte dyka upp i hyllorna i brådrasket.

– Den ska ligga på bourbonfat och det kommer att ett ta år innan den blir klar.

Brygghus 19 var inte den enda anhalten för Varvar förra veckan. Tidigare hade man även besökt ett par Nyköpingsbryggerier.

Martin Dawson på besök hos Nyköping Brewing och bryggaren Patrick Holmqvist. Foto: Privat

Hos Nyköping Brewing resulterade det i en Vienna lager och hos grannarna Nils Oscar blev det precis som hos Brygghus 19 i Karlshamn en stout. Där ska en del av intäkterna ska gå till Ukraina.

Här är Martin Dawson på NIls Oscar.