Chocksiffror – så många pubar är borta

Det har varit ett otroligt tufft år för de brittiska barna. Foto: Pixabay.

Coronaviruset har tvingat fram hårda restriktioner i Storbritannien. Det har slagit hårt mot ölindustrin och rekordmånga pubar har stängts under 2020.

Det handlar om mellan 2000 och 2500 pubar som stängts på de brittiska öarna under året. Det motsvarar över fem procent av de över 40 000 pubar som fanns vid det senaste årsskiftet.

Några exakta siffror finns inte ännu, men Emma McClarkin på British Pub & Beer Association gjorde den här uppskattningen vid ett framträdande nyligen.

– Det är svårt att veta exakt men vi uppskattar att runt fem procent av pubarna är borta. Vi hoppas förstår att regeringen ska ge oss vad vi behöver under den här pandemin, eller ge oss en mindre kontrollerad miljö att jobba i, sade McClarkin enligt sajten The Morning Advertiser.

Samtidigt är alla i branschen medvetna om att pubdöden inte alls är över. Många kämpar med låga intäkter och med nya restriktioner som införs med kort varsel.

– Kassaflöden är det stora problemet i krisen och så fortsätter det att vara. Många hade inte en tillräckligt säker ekonomi för att ta sig igenom den första nedstängningen och än mindre den andra, så tyvärr har vi redan förlorat pubar, säger McClarkin.

Redan före coronakrisen blev antalet pubar färre på de brittiska öarna och så har det sett ut under ett antal år. Men årets siffror är de värsta hittills och inget talar i dag för att antalet nedläggningar ska minska under nästa år.