Chalmersstudenter fick göra sitt eget öl

Bildspel

Bild 1 av 10

Elin Johanssn och Frida Persson var två av studenterna som bryggde öl för första gången.

Öl handlar inte bara om slutresultatet. För de här studenterna på Chalmers i Göteborg var processen det viktiga när de bryggde öl som ett led i utbildningen.

Det var studenterna som läser bioteknik med inriktning på livsmedel och hälsa som fick ägna sig åt ölbryggningen för att lära sig mer om den processen.

Den här gången var inte det viktiga att få fram ett gott öl, utan mer att ge studenterna en inblick i de processer som sker under ölbryggning.

– Vi har använt tre olika maltsorter och mäskat in på två olika temperaturer för att få lite olika resultat, säger Joshua Mayers, som var en av de som höll i bryggardagen.

Under processen skulle studenterna bland annat mäta mängden stärkelse och se hur mycket proteiner de olika sädesslagen ger ifrån sig.

– Vi har lite bättre resurser än vid vanlig hembryggning, vi kan analysera allt och har koll på temperaturer, sade Mayers.

För studenter verkade uppgiften intressant.

– Jag har aldrig bryggt öl tidigare, men vi lär oss absolut av det här, sade Elin Johansson.

Tijn Sewandono från Holland har bryggt öl en gång i livet tidigare.

– Ja, bara en gång och det blev en besvikelse. Det var inte alls bra, säger han.

Om ett par veckor ska kursledarna Joshua Mayers och Fabio Faria Oliveira ta den då jästa vörten, slå samman den och se till att det blir öl av elevernas arbete.

– Vi ska hitta någon lokal och sedan smaka på det som gjorts.

Planen är också att studenterna ska få göra ett studiebesök på något bryggeri under studietiden.