Centralbryggeriet planerar mikrobryggeri

Viktor Hansen på Centralbryggeriet i Linköping Foto: Privat

Centralbryggeriet har köpt anrika Munkkällaren i Linköping. I framtiden hoppas man att kunna ha ett mikrobryggeri där.

Centralbryggeriet har redan tidigare varit intresserat av Munkkällaren, vid en tidigare försäljning, men först nu lyckades man förvärva den.
– Munkkällaren är en festvåning för slutna sällskap och vi kommer att fortsätta att driva den verksamheten. Men med catering, så köket kommer inte användas, där skulle vi kunna ha ett litet bryggeri, säger Viktor Hansen på Centralbryggeriet.
– Just nu är det inte anpassat för en sån verksamhet vad gäller avlopp, ventilation och el, men kan vi bara lösa det så kan det bli nåt.
Han åker i dagarna ner till BrauBeviale i Nürnberg för att se om han kan hitta lämplig utrustning, som passar i köket.

Det är alltså bråda tider för Viktor Hansen, köpet av Munkkällaren har tagit en hel del tid och på bryggeriet jobbar man för fullt.
– Det är årets tyngsta månader, vi maxar nu, säger han.

Produktionen 2017 landade på 90000 liter öl och i år ser han att den siffran kommer att öka till runt 120000, så det går bra för bryggeriet.

– Det har utvecklas ganska bra. Målet är 250000, men det ligger några år framåt. Först ska vi nå upp till maxkapaciteten som är 170000 och för att gå vidare efter det måste vi hitta andra lokaler.
Även 2019 ser bra ut. Man har flera specialsatsningar, dels projektet med gamla flaskor från Stångån som Beernews har skrivit om, dels ska man brygga öl med hembryggare:
– Ja, vi ska brygga de tre guldölen från Novembermörkret, som arrangeras av Linköpings Hembryggare den 24 november. Det är första gången för oss. Tidigare har de bryggts av Monks men då bara en av ölen.