Skånska bryggerier slåss om mästartitel

Bildspel

Bild 1 av 4

God stämning mellan deltagarna bevisar Mick Daly från Hönsinge Hantwerksbryggeri och Marika Sjöström från Pax Brygghus. Foto: Privat

I morgon, torsdag, avgörs det. Skånes ölmästare ska utses i en beer fight.

Kampen står mellan Malmö Brewing Co, Sibbarps Husbryggeri och Pax Brygghus.

Det hela började i september hos arrangerande Nordic Street Food i Lokstallarna  i Malmö. Tre semifinaler som skulle avgöra vilka tre bryggerier som skulle få delta i finalen. Och när röken skingrats sig hade Brygghuset Finn, Klackabacken och Hönsinge Hantwerskbryggeri fått dra sig tillbaka för att slicka sina sår medan ovan nämnda trio gick vidare.

– Alla matcherna var jäkligt jämna och bryggarna har tyckt att det har varit riktigt roligt. De upptäckte en ny publik. När de är ute på festivaler möter de ofta ölnördar, vilket är kul på sitt sätt, men här var mest vanliga människor. Bryggarna vill ju att dessa ska köpa deras öl, säger Jens Almgren på Nordic Street Food.

– Alla bryggarna tog kampen med glimten i ögat och det var mycket kärlek mellan dem – det var ingen som blev besviken.

Även besökarna var nöjda, enligt Jens Almgren.

– De som har hittat till oss tyckt fantastiskt roligt. De har fått prova tre öl från respektive bryggare och sen röstat fram den med flest goda öl.

– Många fick en aha-upplevelse: ”kan två öl smaka så olika?” – vi har säkert transformerat många från att bara gilla öl till att bli intresserade av öl.

Matcherna ramades in som boxningsmatcher med kläder, intåg och jubel. Och med Glenn Pålsson från Malmö Öl & Whisky Festival som hetsande konferencier.

Inför finalen ser det ut att bli fler besökare än de tidigare tillfällena. Jens berättar att man sålt lite över 100 biljetter, mot 50-60 tidigare.

– Med facit i hand skulle vi ha riktat in oss mot vanliga människor. Nördarna känner sina bryggeri och har många andra kanaler att möte dem i.

Inför nästa år är Jens Almgren inte främmande för att se om det går att utöka tävlingen.

– Man kan kanske regionalisera det med fler bryggerier som gör upp först i en region och sen möts i en final.

Beernews har förstås även kontaktat kombattanterna för en lägeskoll. Alla försök att locka fram lite trashtalk om konkurrenterna, hade begränsad framgång.

 
Sibbarps Husbryggeri

Hur har ni laddat för finalen?

– Inför viktiga prestationer så tror vi inte på att ändra på våra rutiner så vi kör på som vanligt, det vill säga vi brygger, buteljerar, levererar, äter, sover…

Vad har ni att säga om konkurrenterna?

– Vi låter vår öl göra jobbet. Förhoppningsvis blir mycket folk och må bästa öl vinna!

Vad ställer ni upp med för öl i finalen?

– Vi står fortfarande och velar mellan en av våra tre Ipor till IPA-ronden. Sen blir det nog en säsongsbetonad öl i den fria ronden.

 

Pax Brygghus

Hur har ni laddat för finalen?

– Vi har putsat pälsen, jagat möss och vässat klorna. Men vi är såklart vad vi heter och lovar därför vara rädda om våra bryggarvänner.

Vad har ni att säga om konkurrenterna?

– Fågeln från Sibbarp får akta sig, Pax är en snabb jägare. Stadsborna vet vi inte så mycket om, de stackarna har väl inga träd och inga möss?

Vad ställer ni upp med för öl i finalen?

– Lab 30 Cryo Lager 5,0% och Lab 28 Imperial IPA 8,5%.

 

Malmö Brewing Co

Hur har ni laddat för finalen?

– Vi började ladda för event som detta för länge sedan och äntligen är vi här.

Vad har ni att säga om konkurrenterna?

– PAX ett ben upp i min värld då jag själv är kattägare. Samtidigt har Sibbarp en stabil stamtavla i sortimentet.

Vad ställer ni upp med för öl i finalen?

– Vi kommer att ha med Canned Wheat 2.0 som var med förra rundan, samt en imperial stout med Hasselnötter, Cocos och Cacao.

Läs mer om tävlingen här