Cask-ölen får egen monter till helgen

Det blir en rejäl cask-satsning för Beersmiths under En Öl- o Whiskymässa. Man satsar på en helt egen monter för denna typ av öl.

Cask-öl är något som ligger Dave Barratt varmt om hjärtat. Det brittiska sättet att servera öl med låg kolsyra finns på en del platser i Sverige, men Barratt ser gärna att intresset ökar. Vid helgens ölfest i Göteborg finns det chans att prova åtta olika öl på cask och totalt finns det 21 casks redo.
– Vi ville göra något roligt och jag har ju en brittisk bakgrund. Det här är öl som bara finns på mässan och när den är slut kommer den inte tillbaka, säger Dave Barratt.
Cask-öl har ofta en lite rundare smak och är mycket populärt i Storbritannien. I Sverige finns det en del bryggerier som gör öl på det viset. Utöver West Coast handlar det då i första hand om Skebo Gårdsbryggeri, Oceanbryggeriet och Nynäshamns Ångbryggeri.
Det blir ett brett spektra av cask-öl från West Coast i helgen med stilar från bitter till stout och till och med ett barley wine.
– Jag tror att intresset för cask-öl ökar men det är fortfarande litet. Det vore kul om det blev mer populärt och fanns på fler ställen även i Sverige, säger Barratt.
Ett av ”problemen” med cask-öl är att de behöver serveras ganska snabbt. Efter fyra-fem dagar tappar ölet i kvalitet.
– Det kan vara svårt i dagens läge när många vill prova olika öl, säger Barratt.