Här är de nya ölen du inte ska missa

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

På fredag är det dags för nya öl på Systembolaget igen. Det handlar om öl med hög kvalitet och dessutom en bra blandning av olika stilar.

Efter gårdagens släpp av lokala nyheter är det dags att blicka fram mot fredagens våriga småpartinyheter. Det blir bland annat humliga öl från Stigberget, två samarbetsöl i form av en hopfenweizen från Weihenstephan/Sierra Nevada och en New England DIPA från Omnipollo/Trillium. Det blir även ljusa belgare från Brasserie de Saint-Sylvestre och Brasserie de la Senne. Med andra ord bör det finnas något för de flesta att avnjuta i vårsolen.

Samtliga öl i släppet:

Weihenstephan/Sierra Nevada Braupakt, 330 ml, 22,90 kr, 6 %, Hopfenweizen
Ett samarbete mellan Weihenstephan, bryggeriet som troligen är världens äldsta aktiva som dessutom är känt för sina hefeweizen, och Sierra Nevada som är ett av USA:s äldsta hantverksbryggerier, har alla förutsättningar att bli bra. Resultatet, en hopfenweizen, är också riktigt fin med mjuka och snyggt balanserade smaker. Humlen är närvarande men ganska lågmäld. Ölen är med andra ord mer som en klassisk hefeweizen från Weihenstephan kryddad med moderna amerikanska humlesorter än en humlebomb.
Perfekt öl i vårsolen!

Nils Oscar/Beerbliotek Brewers in Arms II, 330 ml, 26,90 kr, 5,5 %, Ale- Tysk stil

Ett svenskt samarbete mellan bryggerier som även om de inte har en lika anrik historia som bryggerierna ovan är etablerade på den svenska ölscenen. Tydlig maltig och krispig bas med söta toner kompletteras av örtig och lätt fruktig humle. En trevlig grund men det finns också en svag doft av gräs och multna löv närvarande som stör något.

Stigbergets Sublimo Pale Ale, 330 ml, 32,90 kr, 5,5 %, Amerikansk pale ale (APA)
Fruktigt och juicigt som väntat men med en lättare kropp än vad deras öl i standardsortimentet har. Inte särskilt oväntat med tanke på att den är snäppet svagare. Föredrar lite mer tyngd i kroppen för att balansera upp humlen, men det är en petitess. Gott!

The Kernel Brick Rye IPA, 330 ml, 35,90 kr, 6,4 %, India pale ale (IPA)
Humlen bidrar med örtiga och citrusaktiga toner och får sällskap av lite pepprig råg på en söt maltbas med toner av karamell och knäckebröd. Avslutar med en torr och sträv beska som dröjer sig kvar länge.

Brasserie de Saint-Sylvestre Bière Nouvelle 750 ml, 77,60 kr, 7,5 %, Bière de garde

Söt och fyllig med nybakat vitt bröd och en lätt fruktighet av banan och aprikos. Lite gräs och örtiga toner dyker också upp initialt och blir tydligare i avslutningen då den mjuka smaken övergår i en förhållandevis stram, men balanserad, beska.

Brasserie De La Senne Brussels Calling, 330 ml, 31,50 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale
De la Senne vet hur man gör en balanserad och lättdrucken öl där malt, humle och jäst får bidra till en intressant helhet utan att något överskuggas. En fin våröl med krispig maltkaraktär. Örtiga, gräsiga och fruktiga toner i fint samspel och en uppfriskande torr avslutning.

Omnipollo/Trillium Covered In Puppies, 330 ml, 48,90 kr, 8,1 %, Imperial/Dubbel IPA
Ett samarbetsöl mellan två bryggerier som har legat i framkant när det gäller den moderna ölutvecklingen. Ölet, en New England DIPA, är i en populär stil med en ung historia. Massvis med söt mogen tropisk frukt, lite drag åt apelsin- och aprikosmarmelad. Fyllig med en mjuk men tydlig beska. Gott!

Founders Sumatra Mountain Brown, 355 ml, 37,90 kr, 9 %, Brown ale
Mycket kaffe i aromen med både en lätt rostad ton och en lätt bärighet. Fint kombinerat med rostat kaffe på en mjukt maltig bas med kola och brödiga toner. Gillade den bättre nu än förra gången den släpptes. Då upplevde jag den lite obalanserad och den påminde lite för mycket om sötat kaffe.

Dugges GBG Beer Week 2018, 330 ml, 26,90 kr, 5 %, Övrig syrlig öl
Syrligt med en touch av söta jordgubbar. Tyvärr är det inte nyplockade solmogna jordgubbar utan mer blandsaft med jordgubbssmak. Syran är dock väl avvägd.

Mikkeller Nelson Sauvin Orange Passionfruit, 750 ml, 169,00 kr, 9 %, Belgisk ljus ale
Lite tvålig arom med blommor och apelsinskal, en touch av passionsfrukt, krusbär och druvskal. För mig gifter sig inte smakerna helt. Det börjar sött och lite maltigt och går sedan över till en syrlighet som avslutningsvis krockar med en beska och en lätt alkoholton.

Pohjala Italobänger, 330 ml, 49,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout
Imperial stout bryggd med den inte alldeles vanliga kombon fikon, druvmust, stjärnanis och blodapelsin. Det är tungt och sött men ändå balanserat. De för stilen typiska tonerna av kola, kaffe, mörk choklad och lakrits kompletteras av torkad frukt och citrus.

Trabanco Sidra Natural Tradicional, 700 ml, 54,90 kr, 6 %, Torr-halvtorr cider
Tydlig doft av äpplen med friska äppelskal, mineraler, en lätt örtig ton och en bakomliggande sötma av mosade äpplen. Syrlig smak med en mild sötma som domineras av äpple med inslag av citrus. Torr avslutning.

Ej med på provning:

Ichtegems Grand Cru Cuvée, 750 ml, 70,00 kr, 6,5 %, Flamländsk röd och brun öl

Liefmans Barrel Aged, 750 ml, 199,00 kr, 9,5 %, Flamländsk röd och brunöl

Omnipollo/Brewdog I Wanna Be Your Dog, 330 ml, 74,00 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Angry Orchard Strawman, 750 ml, 159,00 kr, 10 %, Torr-halvtorr cider