Calder vill inspirera svenska föreningar

Bildspel

Bild 1 av 4

Jakob Thomsgård var en av personerna bakom initiativet att ta James Calder till Malmö.

 

Han representerar 830 bryggerier och den största uppgiften är att prata med ansvariga politiker. Nu ska James Calders besök i Sverige ge inspiration till skånska bryggerier.

Calder jobbar för organisationen SIBA, som är en samling av oberoende bryggerier i Storbritannien. Med 830 bryggerier i organisationen blir hans jobb viktigt för många när det gäller politiska beslut.

– Just nu handlar mycket om Brexit och de kommande veckorna blir avgörande där, säger han.

Calder är i veckan i Skåne bland annat för att ge inspiration till bryggerier och studenter vid den nystartade bryggarutbildningen i Kristianstad.

Men han kommer också att vara viktig som inspiratör för det jobb som Skånes Dryckesprodcucenter har framför sig.

– Vi jobbar på olika sätt för att hjälpa bryggerierna. Det handlar om att underlätta försäljning till pubar, om sänkta skatter, marknadsföring och kvalitet på ölen, säger Calder.

SIBA driver bland annat Beer Flex, ett distributionsföretag som sprider 4000 öl från 600 olika mindre bryggerier till pubar i Storbritannien.

– Många skulle inte orka med det på egen hand, så där är vi en stark kraft. Sådant skulle gå att göra i Sverige också, säger han.

Beer Flex omsätter runt 150 miljoner svenska kronor per år och är förstås till stor nytta för många. Calder kunde också visa upp siffror som visar att cask-öl fortfarande står för två tredjedelar av den sålda ölen från mindre bryggerier på de brittiska öarna. Även om den siffran sjunkit något visar det att cask-kulturen är väldigt stark.