Bryggverket gjorde bästa ölet på festival

Bildspel

Bild 2 av 3

Tävlingsjuryns ordförande Malin Andersson med vinnarna av Nolia Beer Master 2018: Patrik Hellström, Albin Stenberg och Jesper Eriksson från Bryggverket tillsammans med tävlingsledaren Marcus Bodin.

Det blev Bryggverket som tog hem tävlingen om bästa ölet på Nolia Beer. Deras chokladstout gick hem allra bäst hos juryn.

Det var under den inledande fredagen som priserna i Nolia Beer delades ut. Givetvis är det mest prestige i att vinna pris för festivalens bästa öl, Nolia Beer Master, och det gick till Bryggverket som den här helgen är på hemmaplan i Umeå.

Ölet innehåller en hel del kakao och är ett samarbete med Gustaf Marbrouk som är lagledare för det svenska konditorslandslaget.

– Han hörde av sig till oss, efter tips av bartendern Emil Åreng. Emil hade sagt att ”om du vill göra någon galen chokladig öl, hör av dig till Bryggverket”. Sedan tog vi fram ett recept och han skickade upp det vi ville ha, typ den bästa kakaon och de bästa kakaonibsen som finns att få tag på i Sverige, säger Patrik Hellström på Bryggverket.

Så här lyder motiveringen till att ölet blev Nolia Beer Master.

”En imperial stout som var svår att sluta sniffa på. Komplex och silkeslen men aldrig tung, en chokladig dröm som utgör ett lysande ackompanjemang till desserter, men kanske ännu hellre får utgöra en helt egen dessert i ett glas.”

– Vi kompromissar inte utan gör det vi själva vill dricka, säger Albin Stenberg från Bryggverket.

Här är alla vinnarna och de olika klasserna.

Lager:

1. Kallholmens Levande Lager – Skellefteå Bryggeri (Tjeckisk pilsner)

Brittisk ale:

1. Äljest – Gårdsbryggeriet 65°N (Bitter)

Amerikansk ale:

1. Citrauvin – Odd Island Brewery (APA)

Amerikanska IPA:

1. Dubbelpipa – Bryggverket (Imperial IPA)

Belgisk ale:

1. Allsta Quad – Allsta Bryggeri (Quad/Belgian strong ale)

Porter & Stout:

1. Kaakao Kaakao – Bryggverket (Imperial stout)

Specialöl:

1. One – Beer Studio (Barley wine)