Brygghus 19 vill växa men inte för snabbt

De satsade stort från början och har inte ångrat det. Men Brygghus 19 vill växa i lagom takt och ha kontroll på verksamheten.

Bryggeriet startade i mars 2013 och den första ölen släpptes i maj samma år. Men planerna på ett bryggeri hade Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson redan 2011.

– Då fanns det 44 bryggerier i Sverige så det har hänt en del, säger Dan-Magnus Svensson.

Redan från start stod ett 2000-liters bryggverk i lokalerna i Karlshamn, det finns sju stycken 4000-literstankar på plats och ett par mindre tankar är på väg in.

– Vi ville inte köpa för litet bryggeri från början, vi hade haft kontakt med några andra som känt att det börjat för smått. Vi köpte en stor kostym redan från början, säger Magnus Karlsson.

I dagsläget har de en årsproduktion på runt 50 000 liter och bryggverket klarar betydligt mer än så. En del av kapaciteten tas av andra ölmärken som brygger hos duon, men i framtiden är målet att göra mer öl.

– Målet är att växa, det är klart att man vill utnyttja sin fulla kapacitet. Men det får inte gå för fort och vi tycker att vi har haft en lagom ökning, säger Magnus Karlsson.

Magnus Karlsson på Brygghus 19.

De närmaste planerna handlar om att göra fler samarbetsöl och dessutom är Brygghus 19 mer synliga på festivaler nu än tidigare.

– Vi får bra respons där, många gillar att vi är noga med ölstilarna, säger Dan-Magnus Svensson.

Just att göra stilrena öl är viktigt. De känner inte något behov av att ta ut svängarna alltför mycket.

– Folk blir mer och mer medvetna när det gäller öl. Vi gör många olika ölstilar men vill att folk ska känna igen en öl utifrån en stil, säger Magnus Karlsson.

Nästa projekt är att göra en glutenfri belgare tillsammans med Ölofsson. Men det lär bli fler samarbeten än så för Karlshamnsduon.