Brygghus 19 ska satsa på starkare drycker

Snart ska det inte bara bryggas utan även destilleras hos Brygghus 19. Under våren hoppas man vara i gång med den egna tillverkningen.

Att destillera har intresserat Karlshamnbryggeriet under en längre tid. Man tar redan fram Blekinge Akvavit, men den görs på bryggeriets överblivna öl uppe hos Tevsjö Destilleri i Hälsingland.

Den kommer troligen att fortsätta produceras där, men Brygghus 19 vill även göra egna destillerade drycker hemma i Blekinge.

– Vi gillar ju olika spritsorter och ser det som en spännande utveckling av bryggeriet, säger Dan-Magnus Svensson.

Under några dagar är han därför på besök hos Tevsjö Destilleri för att lära sig mer om processen.

– Jag ska lära mig mer och se till att förstå processen. Nästa steg blir sedan att utföra själva hantverket på egen hand, berättar Svensson.

Brygghus 19 ska köpa in utrustning för att destillera under våren, och sedan ska man ta sin första steg på vägen mot en egen produktion.

– Vi ska absolut börja med egen produktion. Sedan måste vi lära oss det riktigt bra innan vi kan sälja det.

Tanken är att använda överbliven öl även i den egna processen. Svensson tänker sig olika varianter av starksprit, men är extra nyfiken på just punsch. Carlshamns Flaggpunsch tillverkades länge i Blekinge, men numera tas den fram i Finland.

– Det vore kul att göra punsch här igen. Vi ska börja i liten skala och jag tror at det kommer att bli fler bryggerier som gör så här, säger Svensson.