Bryggeriet med glutenfritt som affärsidé

Bildspel

Bild 4 av 4

Ett mycket entusiastisk fan av Brewgineers var Mattias Hallberg, som själv brygger hemma under namnet Trollrunans Bryggeri: "E du go ale’r kommer att bli den perfekta övergången till ale för dem som dricker en stor stark i dag".

Ett nytt bryggeri presenterade sig för första gången på allvar i fredags när GBG Beer Week startade. Brewgineers, två ingenjörer som bestämt sig för att göra den bästa glutenfria ölen.

Med sig på Vasaplatsens Brygghus i Göteborg hade Olle Nordberg och Jonas Kjerling med sig två öl: Jungle Sheriff, en apa, och E du go ale’r, en pale ale. Båda är bryggda med vanlig malt men med ett enzym som bryter ner gluten.

– Olle är glutenkänslig och den glutenfria öl som fanns var inte bra. Det gick inte att få tag på god glutenfri öl, berättar Jonas Kjerling.

Så de började att experimentera med Olle som försökskanin…

– Ja, vi provade på mig först. Vi var säkra på att det skulle gå att göra, säger Olle.

Experimenten gick bra och senare bekräftade labbtest att ölen var glutenfri. Smaken bekräftade sen att det fortfarande smakade god öl.

Nu är affärsidén att all öl de gör ska vara glutenfri.

Tankarna på att starta ett nytt bryggeri har de haft i två och ett halvt år. De träffades på jobb i Norge.

– Jag hade börjat som hembryggare och tog med mig min öl upp till Norge för att ha nåt att dricka på kvällarna. Olle tyckte att det var förbaskat gott, säger Jonas.

Att det var gluten i den ölen var bara att acceptera då.

– Man kan ju inte låta bli att dricka öl även om det får effekter på magen, som vi kanske inte behöver gå in på i detalj, säger Olle med ett flin.

Nu har de alltså bryggt sina första professionella batcher. Kontoret har de på Majorna i Göteborg, men de har inget eget bryggeri utan tänker sig att brygga hos andra.

– De här två ölen har vi kontraktsbryggt hos Klackabacken i Skåne, säger Jonas.

– Vi har gjort extremt många försök innan det för att få det helt rätt innan. Vi är ingenjörer och perfektionister.

Framtiden då? Jo, på längre sikt ser de inget alternativ till ett eget bryggverk om det går bra. De har fortfarande kvar sina vanliga jobb och ett riktigt bryggeri ligger inte i nuvarande femårsplan, men kanske nästa. Systembolaget ligger närmare i tiden. De hoppas på att komma in i det lokala sortimentet så fort alla detaljer med bolaget är lösta.

– Vi får hoppas att göteborgarna uppskattar ölen, men det ska det nog gå bra, avslutar Jonas.