Bryggerier vill ha tillfällig sänkt skatt

Johan Håkansson är en av personerna som driver frågan om tillfällig sänkt skatt. Foto: Montage.

Sänkt skatt på öl under corona-krisen. Så vill svenska småbryggerier få hjälp med att överleva den närmaste tiden.

Det är Sveriges Oberoende Småbryggerier, Gothenburg Brewers Guild,  Stockholm Brewers United  och Skånes Dryckesproducenter som tillsammans presenterar förslaget som bygger på en halverad skatt för att bryggerier som brygger under tre miljoner lite öl per år. Totalt är det 120 bryggerier som står bakom förslaget. Skattesänkningen skulle i första hand gälla under mars, april, maj och juni

– Skulle pandemin vara längre får man titta på det då. Nu ska det här skickas till våra beslutsfattare i riksdagen, säger Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Så här ser förslaget ut:

1. Skattesatsen på öl sänks från 2,02 kronor per liter öl och volymprocent till 1,01 kronor.

2. Skattesatsen är reducerad under månaderna mars, april, maj och juni 2020.

3. Samtliga bryggerier vars årsproduktion understiger 3 miljoner liter omfattas av skattereduktionen.

Pengarna som då blir kvar i företagen kan användas till att satsa på personal och utrustning i bryggerierna.

Förslaget uppskattas kosta cirka 25 miljoner kronor för staten, men delar av pengarna kommer då tillbaka i form av arbetsgivaravgifter och inkomstskatter.

– Jag tror det finns en chans att vi får igenom det här, politikerna har sagt att de tittar på alla förslag och det här kostar inte så mycket. Det kan dessutom finansieras med att det säljs mycket mer lågprisöl på Systembolaget när ingen kan åka till Tyskland längre, säger Håkansson.