Man åtalas – drev sitt eget Systembolag

Bildspel

Bild 1 av 3

Nu väntar åtal för mannen som drev den illegala butiken.

I flera år drev mannen sin egen spritbutik i Skåne och det smugglades in 25 000 liter alkohol. Nu väntar åtal för att ha drivit butiken.

Mannen säger själv att det hela började som en plats för byteshandel av alkohol, men att det sedan utvecklades till en butik.

– Den åtalade säger själv att han började sälja alkohol under vintern/våren 2018 och att han även sålt snacks som chips, nötter och läsk. Han uppger också att det mestadels sålts öl i hans butik. Den åtalade införskaffade betallösningen iZettle, då det fanns ett behov av att kunna ta betalt med kort. Där har vi uppgifter från iZettle om aktivitet på det kontot redan i juni 2017, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalenheten vid Tullverket i Malmö.

I lokalen beslagtogs ca 1 100 liter öl, 461 liter cider, 95 liter vin och 469 liter sprit samt att man under utredningens gång har kunnat identifiera 70 inhandlingsresor. Den totala mängden alkohol efter dessa 70 inhandlingsresor uppgår till cirka 25 000 liter öl, 2 360 liter cider, 500 liter vin och 2 172 liter sprit.  

Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen landar på runt en halv miljon kronor.

Mannen åtalas nu förgrov smuggling av alkohol, olovlig försäljning av alkoholhaltiga drycker samt för olovligt innehav av alkoholhaltiga drycker