Unesco lyfter norsk öl som viktigt arv

Raw Beer får en helt annan status efter att Unesco lyfter fram det som ett kulturarv. Foto: Pixabay.

UPPDATERAD. Vi borde förstås ha tänkt mer på vilken dag det är i dag, även om det lät trovärdigt. Vi på Beernews blev lurade, kanske en hel del av er andra också?

Vi låter artikeln ligga kvar under dagen.

_ _ _

Raw Beer är en gammal traditionell norsk ölstil som även bryggs kommersiellt. Nu har den typen av öl kommit med på Unescos lista över kulturarv.

 

Det är bryggeriet Eik & Tid som under en period jobbat med att få in öltypen, som kallas för råøl på norska, på listan och nu står det alltså klart att man får plats på Unescos lista.

Ölet har en lång historia och var vanligt på norska gårdar förr i tiden. Numera finns det även kommersiella bryggerier som använder sig av metoden, som i korta drag innebär att man inte kokar vörten under bryggprocessen.

– Det här är en bekräftelse på att den norska råølstraditionen är ett världsarv och förtjänar ett skydd. För oss är detta ett stort erkännande för sätter vi brygger på. Det betyder väldigt mycket för oss, kommenterar Amund Polden Arnesen till Beernews.

På Facebooksidan berättar Eik & Tid också att ölen får certifikatet Traditional Speciality Guaranteed, vilket ska innebära att bara öl producerade i Norge ska ha rätt att kallas för Raw Beer i fortsättningen. Det certifikatet är det samma som gäller för lambic i Belgien. Belgisk öl kom med på samma lista 2016.

Bryggeriet har i processen haft stor hjälp av Lars Marius Garshol, som under många år bloggar och skrivit böcker om historiska öl.

– Utan hans  efterforskningar hade vi aldrig haft den dokumentation som krävts för detta.