Bryggerier lägger ned sina verksamheter

Det startas många nya bryggerier i Sverige. Men här är två som lägger ner när tiden inte räcker till.

Det är de båda dalabryggerierna Octabrew och Dala Beer Company som bestämt sig för att lägga ned verksamheten.

– Det är jättetråkigt att vi behöver göra det här. Vi sålde all öl som vi producerade, men det kräver sin tid och vi har alla andra jobb, säger Jimmy Kristo.

Bryggeriet i Fagersta hade ett 500-liters bryggverk och körde dubbelbryggningar vid varje tillfälle. Ett alternativ var att ha någon av ägarna som anställd bryggare, men då hade det krävts ett större bryggverk.

– Att ska upp till det dubbla hade kostat runt en miljon. Vi funderade lite fram och tillbaka men till slut ville vi inte göra den satsningen.

Jimmy Kristo säger ock så att den differentierade alkoholskatt som inte finns i Sverige, men i nästan alla andra europeiska länder, hade underlättat.

– Det är väldigt mycket av intäkterna som försvinner till Skatteverket. Hade det varit en annan skattesats, så hade det i alla fall varit en morot till att fortsätta, säger han.

Bryggverket har nu sålts och företaget ska läggas ned. Egentligen finns bara ett problem kvar nu.

– Vi har en batch med belgisk årgångsöl som vi inte vet vad vi ska göra med. Vi får se vad som händer med den, säger Kristo.

Även Dala Beer Company från Smedjebacken har bestämt sig för att lägga ned företaget.

– Största orsaken för oss är att vi drivit bryggeriet vid sidan av våra heltidsjobb och känner att tiden inte räcker till för oss längre, kommenterar Mats Sörhuus, som var en av delägarna.