Bryggeri vill satsa mer på hantverksläsk

Ölen ska fortsätta att vara viktig. Men nu satsar Umeåbryggeriet Beer Studio även på hantverksproduktion av läsk.

Meningen är att det under våren ska tas fram ett antal varianter på läskande och välsmakande alkoholfria läskedrycker, eller soda som det engelska namnet är.

Beer Studios grundare Darren Packman är övertygad om att de kan bidra till att förändra synen på läsktillverkning i Sverige.

– Under årtionden var öl något ganska tråkigt och enkelspårigt, innan craft beer-vågen gjorde öl till något kul och spännande igen. Läsk har också gjorts av fåtal varumärken och vi tror att vi kan erbjuda något annorlunda och roligt.

Idén till projektet kom när Beer Studio hade bryggt Loop Session Lager, en öl med en hel del lime. Efter bryggningen fanns limefrukter kvar och man funderade på vad man skulle göra. Alla på bryggeriet fick utmaningen att ta fram en spännande hantverksläsk med lime och Oscar Brändström skapade då ”Loopy Lime and Ginger”. En läsk som bland annat har citrahumle i sig.

Den släpps på flaska under februari, och fram till sommaren ska det tas fram flera varianter.

– Vi har massor med idéer och det kommer att komma mer, säger Darren Packman.

Men projektet handlar inte bara om innehållet. För att designa etiketter anlitades grafiska designern Marc Strömberg, som själv är en hängiven konsument av hantverkstillverkad läsk. Bland annat postar han regelbundet recensioner av hantverkstillverkad läsk på sitt Instagramkonto @hardcoreandsoda.