Mycket jobb med att skapa Biscotti Break

Bildspel

Bild 1 av 3

Mats Wahlström, vd på Poppels, är nöjd med den första batchen av Evil Twin Imperial Biscotti Break.

 

En riktig utmaning. Men också väldigt lärorikt. Poppels är tacksamma för att ha fått brygga öl åt Evil Twin.

– Det känns fantastiskt att ha bryggt en så ikonisk öl på vårt lilla bryggeri, säger Mats Wahlström.

Det var i förra veckan som Beernews avslöjade att dansk/amerikanske Evil Twin börjar att brygga öl i Sverige. Valet av bryggeri föll på Poppels, och första ölen var en riktig utmaning. Imperial Biscotti Break är en imperial stout på 11,5 procent som dessutom innehåller vanilj, mandel och kaffe.

– Vi är vana vid att göra öl som vi ska vara nöjda med. Nu är det inte bara vi som ska vara nöjda, säger bryggaren Kristian Berntson.

– Det är första gången vi realiserar någon annans vision. Vi har lärt oss en hel del av detta, säger Wahlström.

Givetvis fick man ett recept på ölen, men en hel del arbete fick läggas ned på det. Det var en utmaning att hitta rätt kaffe, rätt mandel och rätt vanilj till exempel.

– Sedan fick vi anpassa oss efter vårt bryggverk. Det är inte säkert att samma mängd humle ger samma beska i två olika bryggverk, säger bryggmästaren Daniel Granath.

Granath var också den som jagade mest efter mandel och vaniljsorter för att få smaken rätt. Att få tag på produkter som liknande det som använts i USA var en utmaning. När det gällde kaffet var kände rostaren Johan Nyström inblandad.

– Vi hade inte deras husjäst heller, det var en utmaning. Plus att vi har ett ganska nytt bryggverk. Men det gick bättre än jag trodde, på pappret såg det tuffare ut, säger Berntson.

Nu ligger första batchen på tank och nästa batch ska bryggas nästa vecka. Så här långt är trion nöjd med vad de åstadkommit.

– Den här ölen kommer att vara under lupp när den släpps, men det är kul. Vi har lärt oss massor på det här, säger Berntson.

Bakom Evil Twin står danske ölprofilen Jeppe Jarnit-Bjergsö. Han kommer att finnas med på premiären för ölen på Nöjesguidens Ölmässa i Stockhom nästa helg.

– Vi visste målbilden men har har gett oss fria händer. Det här är en öl som är svår framför allt att laka, men det gick utan större problem, säger Granath.