Bryggarlivet lockar mer efter praktiken

Bildspel

Bild 1 av 5

Även själva bryggningen innehåller många delar. Här är det Max Rosengren och Erik Brimstedt som tillsätter maltextrakt under bryggningen av Poppels Russian Imperial Stout.

Praktiken är en viktig del i utbildningen till bryggare. Beernews tog rygg på Erik Brimstedt under en av hans dagar på Poppels i Jonsered utanför Göteborg.

Brimstedt är en av de elever som började på bryggeriutbildningen i Ludvika i augusti. Beernews har tidigare skrivit om utbildningen och kommer att följa honom under hans väg till att bli bryggare.

– Man får nog säga att praktiken är den roligaste delen av utbildningen, säger Brimstedt.

Detta är hans första av tre praktikperioder och även om han inte kommit så långt i utbildningen känner han att han får förtroende av ordinarie personal hos Poppels.

– Jag får vara med och göra det mesta tycker jag. Vi har bryggt öl, fört över öl till tankar, städat, jag har varit en del på lagret och varit med lite om jästhantering, säger Brimstedt.

Just att få vara delaktig känns viktigt för honom.

– Det är kul att vara med i hela processen, de har kört igång fullt ut med mig.

Han har tidigare kört lastbil men hamnade på utbildningen i Ludvika efter att ha bestämt sig för att hitta ett nytt yrke. Ölintresset har växt sig starkare och då blev bryggeriutbildningen ett naturligt val. När han nu känt på yrket på riktigt under några dagar, har det stärkt bilden av vad han vill.

– Det kan bli stressigt i det här yrket också, men det här är annorlunda. Här kan man lösa problem tillsammans, det funkade inte så när jag körde lastbil, säger han.

Tiden som praktikant har också medfört en annan fördel för Erik.

– När man pluggar på distans blir det lätt att man vänder på dygnet och sitter uppe länge. Nu blir det mer normala tider, säger han med ett leende.