Bryggare tror på mer alkoholsvag öl

Lägre alkoholhalt och färre smakexplosioner. Det är två av trenderna som tros komma i Spendrups rapport ”State of Beer”.

Rapporten är framtagen efter att ha intervjuat bryggare och bryggmästare i 14 olika länder. De 75 deltagarna har fått svara på en read olika frågor om ölets framtid. 60 procent av de tillfrågade tror att framtidens öl mer kommer att handla om smaknyanser än om smakexplosioner.

– Det senaste decenniet tycks det inom ölvärlden ha rått ett slags ”ju mer och intensivare smak desto bättre”-anda men vi börjar nu se att större fokus läggs på smaknyanser, säger Leif Börjesson, marknadsdirektör på Spendrups.

Det finns också en stark tro på att öl med lägre alkoholhalt kommer att fortsätta växa. Två tredjedelar av de tillfrågade håller det som troligt, och hälften av dom räknar med att brygga mer öl med låg alkohol i framtiden.

– Bland bryggerier har det börjat ses som ett kvalitetssignum att kunna ta fram alkoholsvag men smakrik öl och inom en snar framtid kan vi räkna med att ölkonsumenter inte kommer att vilja kompromissa med smakupplevelsen vid val av lågalkoholhaltiga alternativ, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups.

Här kan du läsa hela rapporten.