Bryggare skördade humle till öltävling

Bildspel

Bild 1 av 15

Göteborgs egen ölbrödsbakare Anneli Andreasson var med för att skörda, i bakfickan stoppade hon dessutom undan lite kvistar för en fotografering senare på dagen.

I lördags samlades ett gäng bryggare och hembryggare på Yxsjöns humleodling i Benareby utanför Mölnlycke för att skörda årets humle.

Totalt var det drygt 25 personer som samlats. Från Electric Nurse fanns Peter Robertsson på plats och från Wet Whistle hade Pontus Henningsson kommit för att skörda och sedan brygga på färsk svensk humle.

Peter Robertsson har varit med alla tre år som Yxsjön har skördat humle och på bryggeriet i Landvetter är allt förberett för en ny batch.

– Jag ska brygga en lite starkare pale ale på kveikjäst med humlen, berättar han.

– Det är ingen idé att ringa Systembolaget för en så här liten batch så den kommer bara att gå ut till krogarna.

Även Pontus Henningsson ska satsa på en pale ale med kveikjäst. Men det är bråttom, om humlen skulle bli liggande till söndagen tappar den stora mängder av arom.

– Så det blir nog en sen natt med bryggning i natt, säger han.

Även han har varit med tidigare. Första året bryggde han en folköl och förra året blev det en kölsch.

Förutom bryggarna fanns alltså även ett gäng hembryggare från Gothia Hembryggarförening på plats för att skörda humle och även de ska brygga på den. Såväl hembryggarnas som de professionella bryggarnas öl deltar sedan i en tävling som avgörs i slutet av september.

Yxsjöns Humleodling drivs av Carolina och Erik Råberg sedan fyra år tillbaka och även de fanns förstås på plats för att leda och fördela arbetet med både vana och ovana humleskördare. Erik berättar att han hoppas på en lika stor skörd som förra året 30 kilo, som sen ska fördelas mellan bryggarna.

Så mycket blev det till slut inte, när skördearbetet var över kunde man konstatera att det bara blev 9,44 kilo Korstahumle och 5,94 kilo Hulla Norrgård att dela mellan hugade bryggare.