Hakets flärpar blir till proteser i Asien

Cattis Ledius uppmanar alla göteborgare att samla in och lämna flärparna på Haket. Foto: Peter Lindh

Flärpen på en ölburk har oftast bara en uppgift och när ölen väl är öppnad glöms den snabbt bort. Men inte på Haket i Göteborg, där samlar man på dem för att ge amputerade i Thailand proteser.

Cattis Ledius har slitit flärpen av tusentals burkar genom åren och det har även de andra i Hakets personal.

– Det började med att en av våra kunder, Janet Eriksson, frågade oss om vi hade burköl och kunde samla in ”dåseringarna”. Hennes pappa i Danmark arbetar med välgörenhet i Danmark och skickar aluminiumet till Thailand, berättar Cattis.

– På den tiden hade vi bara tre burköl, men sen stod vi på West Pride och fick bara sälja burkar och då blev det en jäkla massa.

Det var för över tio år sen, och sen dess har det blivit fler burköl på Haket och Cattis uppskattar att de samlat in 20-30 kilo flärpar sen dess.

– Nu går det på automatik för oss som jobbar oss, och vi uppmanar även våra kunder att ta med sig dåseringar hemifrån, säger hon.

– Men stammisarna är rätt dåliga på att komma ihåg det, även om det är en och annan som brukar dyka upp med en påse full.

Cattis själv samlar även hemma och sitter hon på krogen någonstans rycker hon loss flärpen och tar med sig hem. En liten ansträngning hon tycker är väl värd att göra.

– Det är en jäkligt enkel grej för mig att ta loss och det handlar om att de blir proteser för fattiga människor i Thailand, som annars inte skulle ha någon möjlighet.

– Det här ska alla göra. Det är bara att samla dem och lämna in dem på Haket, så skickar vi dem vidare, uppmanar hon slutligen.

Flärparna går till Projekt Dåseringe i Danmark, som ägnat sig åt att samla in dem sedan 2009 och har samlat in totalt 50 ton och hjälpt 50000 personer genom åren.