Brewski ska öppna Barski i Stockholm

Marcus Hjalmarsson åkte till Finland på tisdagen inför öppnandet av Barski i Helsingfors i morgon torsdag.

I dagarna öppnar Brewski bar i Finland. Men fler är på gång, bland annat i Stockholm.

När vi pratar med Marcus Hjalmarsson, som driver Brewski och det som håller på att bli en barkedja, Barski, är han på väg till Helsingfors för en smygöppning av den andra Barski-enheten.

Samtidigt avslöjar han att en Barski är på gång även i Stockholm.

– Den är i projektstadiet, det är bara frågan om att skriva avtal, vi har visat att vi vill köra. Så det är hyfsat långt gånget.

Men nu är det Finland som gäller först alltså.

– Vi gör som vi gjorde i Helsingborg, vi bara öppnar. Vi får ta det andra sen. Fast det sa vi när vi öppnade i Helsingborg med, det är fyra år sen och vi har inte kört invigningsfesten än, säger Marcus.

Pandemin har gjort att etableringen i Finland har dragit ut på tiden.

– Den har åderlåtit hela organisationen. Allt bara stannade i två års tid, det handlade bara om att överleva. Jag har inga investerare eller blått blod och gamla pengar.

Men nu händer saker. Även om Marcus säger att allt inte är klart än så gör lättare alkolagar i Finland än i Sverige att man kan dra igång Barski Helsingfors trots att matdelen inte är klar.

– Det blir en extremt enkel meny som får utvecklas med tiden. Ramen får vänta tills vi har rätt person.

Lokalen har drygt 100 kvadratmeter serveringsyta och läget är väldigt bra.

– Det ligger sjukt centralt, 75 meter från Centralstationen. Det finns många katastrofala och dåliga saker med covid, men en sak är bra och det är att man kan få platser man bara kan drömma om annars. Det är en fantastiskt fin lokal.

Även i Oslo pågår ett Barskiprojekt och en plats för baren finns, men där har Marcus inte kommit lika långt. Först måste han få in mer pengar, något som just Norge hjälper till med.

– Hyrorna är höga i Norge, men å andra sidan omsätter man stora pengar där och vår distributionskanal går bättre än någon annanstans, det var en jackpott att starta i Norge.

Planen är att ha en Barski i varje nordiskt land, så även för Köpenhamn finns långt gångna planer.

– Köpenhamn är lättare, så vi kör den parallellt. Vi har tittat på en lokal, så det kanske händer någåt ganska snart. Det är också centralt, vid Vesterbrogade.

Och den som saknar Island i uppräkningen av nordiska länder kan vara lugn. Det finns en tanke, om än ingen lösning ännu.