De ska sälja öl från bryggerier i Kyiv

Samtidigt som ukrainska styrkor kämpar mot ryssarna utanför Kyiv görs det fortfarande öl där. Och en del av ölen kommer snart till Sverige.

Det faktum att ryska trupper står utanför Kyiv stoppar inte ölproduktionen och myndigheterna uppmuntrar bryggerierna att fortsätta jobba för att hjälpa Ukrainas ekonomi.

Det berättar Connie Dickinson, som tillsammans med danskarna Jonas Kobberø och Rasmus Rosquist har dragit igång projektet Beers for Ukraine som ska importera öl från bryggerier i Kyiv.

Allt började med att Connie hittade en uppmaning på ett portugisiskt forum. Det var från Octavio Costa, som driver Caminha’s ArtBeerFest i Portugal.

– Han sa att våra bröder i Ukraina behöver hjälp, det är en massa öl som blir dålig. Han hade tagit hem en pall och frågade om det var någon i Portugal vill köpa en låda, säger hon.

– Så jag tänkte att om de kan ta en pall så borde vi med mina och Jonas kontakter kunna hjälpa dem att sälja en container.

Gänget på 2085brewery i Kyiv. Foto: Pressbild

Hon berättar att hon bland annat varit i kontakt med Nazar Drebot på 2085brewery, som är ett av de tre bryggerier som de ska jobba med.

– Han växlar mellan att brygga, jobba på en blodbank och slåss. Oerhört trist, men imponerande.

Förutom 2085Brewery, så har de även pratat med Kyiv Local Brewery and Varvar brewery. Och trots att det råder ett krig så verkar leveranserna kunna lösa sig.

– Jag trodde inte att det skulle vara möjligt, men tydligen går det en massa tomma lastbilar som har levererat nödhjälp tillbaka från Kyiv, säger Jonas.

På andra sidan gränsen i Polen har Beers for Ukraine fått tag på ett lager där all öl samlas för vidare transport och till Köpenhamn. Troligtvis skeppas ölen från Ukraina idag, onsdag. Men sen dröjer det antagligen ett par veckor till innan de skickas vidare till kunderna.

Och kunder finns, trots att ingen öl ens tagit sig ut Ukraina än så de mdan hittills sålt 164 keykeg och 1400 flaskor till olika krogar och barer i Sverige, Danmark, England, Tyskland och Lettland.

När ölen sen har levererats planerar men för ett gemensamt lanseringsevent.

– När vi har ölen i Köpenhamn börjar vi planera för ett datum, säger Jonas.

Även privatpersoner kan teckna upp sig för att köpa öl.

– Vi har satt upp en webbshop för att sälja mixlådor med 10, 20 och 50 öl. Vi hoppas kunna sälja till hela Europa.

Pengarna från försäljning delas upp: Först får bryggerierna betalt för sin öl och sen går alla övriga intäkter från försäljningen till välgörande ändamål i Ukraina.

– Inga pengar hamnar i våra fickor. Det är frustrerande att se vad som händer och inte kunna göra något. Det här är vårt sätt att hjälpa till, säger Connie.

Det kan bli även en fortsättning efter den första sändningen, även om inget är bestämt än.

– Vi samlar på oss erfarenhet och lär oss distributionsvägar. Kriget är inte över nästa vecka, så det finns stora möjligheter att göra det igen, säger Rasmus.