Kraftig minskning av cask under pandemin

En ny rapport visar att casköl hotas. De senaste två åren har produktionen minskat kraftigt.

Det är Society of Independent Brewers (Siba) som i sin årsrapport skriver att cask tappat i volymer under pandemin och att någon återhämtning inte finns i sikte.

– Tråkigt nog föll cask offer för pandemin. Små och oberoende bryggerier förlorade när pubarna stängde och därmed de enda ställen som kan sälja cask.

– På grund av det har vi sett en mängd av bryggerier som har skapat egna webbshoppar och försäljning på plats. Många har för första gången tappat på flaskor och burkar, säger James Calder på Siba.

Andelen cask som produceras hos små bryggerier har gått ner till 46 procent, från 67 procent 2019.

Men allt är inte negativt för dem som uppskattar hantverksöl. Undersökningen visar att 75 procent av alla tillfrågade ansåg att det var viktigt att deras lokala pub kunde erbjuda hantverksöl från mindre bryggerier.

Bland kvinnorna var den andelen 81 procent.

– Det står klart att under de här två åren har folk runt om i Storbritannien sökt sig till lokala producenter, oavsett om det innebär att de stöder sin lokala slaktare, bagare eller bryggare.

Totalt sett sjönk försäljningen i branschen som helhet med 14,2 procent mellan 2019 och 2021. Små och oberoende bryggerier drabbades värst, i genomsnitt minskade produktionen med 40 procent 2020 16 procent 2021 jämfört med tiden före pandemin.