Även Oppigårds satsar på sprittillverkning

Det blir mycket kryddat och det ska passa till öl, när Oppigårds gör sprit, berättar Arvid Runéus.

Sveriges största hantverksbryggeri gör nu som många andra och satsar på sprit. Men det är inte whisky och gin som ska kokas.

Oppigårds Bryggeri har under en längre tid jobbat för att dra igång sprittillverkning. Nu har bryggeriet fått sitt tillstånd och i april ser det ut som att den första spriten ska finnas på Systembolagets hyllor.

– Sannolikt blir det en snaps. Vi kommer att släppa den tillsammans med Alfvéngårdens vänner, säger Arvid Runéus.

Tanken är att fira Hugo Alfven, tonsättare, violinist, dirigent och målare. I år är det 150 år sedan han föddes och när han dog bodde han i Tibble i Leksand.

Ett av hans mest kända verk är Uti vår hage och därifrån har Oppigårds också tagit namnet till sin snaps.

– Den är smaksatt med de örter, kryddor och blommor som det sjungs om i sången. Och för varje flaska som säljs ger vi ett bidrag till vänföreningen.

Oppigårds satsning består av en destilleringsapparat på 500 liter samt två lagringstankar på 2000 liter. Björn Falkeström är den som är mest aktiv i spritprojektet, men än så länge är det i liten skala – ingen kommer att jobba fulltid med det.

Tillsammans med Uti vår hage släpps lanseras även en öl på samma tema i Systembolagets beställningssortiment, Alfvéns lager. Något som ligger i linje med Oppigårds filosofi för sin sprit.

– Många som börjar med sprit satsar på gin, men så tänker inte vi. Vi vill göra något som man dricker tillsammans med öl. I stället för ett substitut gör vi ett komplement.

Fler nya spritsorter kommer. Redan innan sommaren ska nästa lanseras, även om Arvid Runéus inte vill avslöja vad än.

– Det finns mycket roligt att lyfta om man tittar bakåt på den kultur som funnits i Sverige. Så jag skulle tro att det blir mycket kryddat och det behöver inte vara så starkt som 40 procent.