Brekeriets första tio år firades med specialöl

Fredrik, Christian och André Ek på Brekeriet. Foto: Brekeriet

Brekeriet fyller tio år i år, men nån större fest blir det inte. Däremot blev det ett par specialöl.

Brekeriet startade som en importfirma 2010, men 2012 började man satsa på en egen ölproduktion, så i år är det jubileum för de tre bröderna som drog igång alltihop, André, Christian och Fredrik Ek.

Men några festligheter blir det alltså inte. I stället har de satsat på ett par specialöl, som nyligen släppts på Systembolaget. Först ut var Tio för att hylla åren som gått, och så förra veckan kom Bröder för att hylla syskonen själva.

– Tio släpptes den 5 september, och det var ganska exakt tio år efter starten. Det är en blend av en ekfatslagrad saison och ett suröl som legat på ekfat i fyra år, säger Christian Ek.

– Sen släppte vi Bröder som är spontanjäst och en blend av ett-, två- och fyraårigt öl. Vi gjorde blenden i somras och sen har den legat på flaska i tre månader.

Först kom Tio och sen Bröder för att fira Brekeriets tioårsjubel.

På Brekeriets sociala medier beskrevs Bröder som syrligt likt sina skapare. Något som Christian skrattar åt och skyller på André.

– Tror det var han som skrev det. Nä, vi är inte sura. Vi är alltid glada, eller vi försöker i alla fall.

Att först växa upp tillsammans och sen dessutom jobba på samma ställe låter som en utmaning, men inte heller det vill Christian hålla med om.

– Vi funkar bra ihop, alla har sina egna arbetsområden, så nej, inga slagsmål. Det var länge sen…

När han tittar bakåt är han på det stora hela rätt nöjd med de första tio åren. Även om starten med en infektion på bryggeriet var tuff, så drog man fördel av det och gick all in som ett surölsbryggeri.

– Sen har vi ju nischat in oss ganska smalt. Det är svårt att växa mer, men frågan är om vi vill det. Vi har alltid gjort vad vill vill göra och dricka själva. Vi hade kunnat göra godisöl, men det vill vi absolut inte även det hade kunnat göra oss mer populära.

– Vi är otroligt stolta över att vi gör det vi själva vill och inte bara lyssnar på andra.

Hur de nästa tio åren blir har Christian svårt att sia om. Men det finns en grej som lockar framöver.

– Vi tittar på att byta lokal för att starta någon form av servering. Men det är inget som är spikat än.