Böcker och poddar väntar för Patrik

SOMMARFRÅGOR 2020

Patrik Hellström ser fram emot böcker och poddar i sommar. Foto: Privat.

Patrik Hellström på Bryggverket  i Umeå ser fram emot en sommar med böcker och poddar. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

Över en natt så var det nästan inga leveranser till krog. Det har påverkat vår försäljning enormt mycket.

Som tur var så ville jag ha många folköl ute i sommar. Så vi fixade med hemkörning av folköl, bryggde mer folköl och fick äntligen brygga vår Shcäändy som är en blandning av Lengräddad och lemon/lime-läsk. Så vi har ställt om och kör svagare, blanddrycker och mer läsk. Måste tillägga att vi fått ett enormt stöd av privatpersoner och dagligvarubutiker. Alla handlar lokalt och daglivarubutikerna har hjälpt oss och sålt mer av våra produkter. Oerhört tacksamma för det.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Att jag faktiskt har tid att vara med min familj och att läsa böcker om och lyssna på poddar om öl och bryggning i min stuga i Granbergsliden i Västerbottens inland.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Hmmm. Väääääldigt svårt. Får jag vara lite ego så tycker jag att Kveiken vi bryggde hos oss tillsammans med Odd Island, Kveik Me Up Before you Go-Go blev sjukt bra. Även stouten vi gjorde med Skellefteå Bryggeri, Stout Ist Krieg, blev grym en sjukt len 11,5% stout. Men Remmarlöv har släppt några riktigt bra öl i år också. Gillade även O/O Carismatico.

Det bästa med öl i som jag inmundigat i år är vår sorbet och gelato med våra öler i som vi gjort med Jessica på Nya konditoriet Sinnessjukt gott. Hon är fan ett geni!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

Hoppas, men högst tveksam. Det är i mina ögon en no-brainer. Tror inte det skulle påverka folkhälsan negativt. Vi skulle inte sälja så många liter i veckan från bryggeriet, men det skulle ge våra besökare en mycket roligare upplevelse. Ska man vara lite raljant så tror jag inte dom som har problem med alkohol köar utanför vårat bryggeri för att köpa en 5,1% starköl för 25:-. Med det sagt så tar jag hellre TSLS och beställningssortiment före gårdsförsäljning. Men förstår inte varför det ena skulle utesluta det andra.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Helst min familj. Men om man ska ge ett roligare svar så David Gilmour, Richard Wright och Nick Mason från Pink Floyd. Roger Waters skulle kanske få vara med också om han lovar att inte vara en sån missunnsam surhög.