Patrik vill ta en öl med sin kändismormor

Patrik Hellström svarar på sommarfrågor Foto: Peter Lindh

Patrik Hellström har en hel del åsikter om gårdsförsäljningen. I vår sommarserie berättar han både om det och om sin mormor.

 

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?
– Fermenterarnas Simcoe Simcoe. För det första brygger dom ju sjukt bra öl, på det så är ju Simcoe en fantastisk humle. Win – win!
 
Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Tvek på att det kommer hända, jag tror inte det går igenom. Gör det det ska det först dras i långbänk ett par år för att alla ska få peta i förslaget. Om det skulle hända tror jag det kommer vara på samma sätt som det varit med provsmakningarna för producenter. Snårigt, krånligt, svårtolkat och med individuella tolkningar från kommun till kommun. 

Hoppas det kommer gå igenom och att man lyssnar på dom som vet hur det borde läggas upp. Skulle vilja ha gårdsförsäljning utan krav på rundtur/visining samt att man ökar volymerna man får köpa med sig till samma mängd som man får köpa med sig när man kommer hem från ett land utanför EU, som är 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl (låter mycket men är två flak öl) och att man ökar volymen för vad som räknas som småskalighet. Känns inte kul att Oppigårds, Stigbergets, Nynäshamn, Jämntlands mfl blir exkluderade pga av det.
Och för hundrade gången. Det skulle inte påverka folkhälsan. Man köper inte dyr hantverksöl från oss för att bli på dyngan måndag morgon. Vi skulle inte heller sälja några större mängder per år. Men att kunna erbjuda kunder som gillar vår öl, varit på provning, i vårt taproom eller kommit för att handla merchandise möjligheten att kunna köpa några starköl skulle vara en trevlig grej att kunna erbjuda och möjligheten att kunna sälja små exklusiva testbrygg för att testa vad våra kunder gillar skulle var fantastiskt för oss. 
 
Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?
– För att få fler besökare tror jag att de stora festivalerna kommer bredda sitt utbud och de mindre festivalerna, som dom gör nu, ha många bra, intressanta mindre bryggerier. För att få fler utställare tror jag man måste göra så att målet inte är att synas/gå break-even för att komma på en mässa alternativt göra som många mindre festivaler gjort. Man styr upp allt. Boende, mat, aktiviteter och köper in fyra- fem fat för ett rimligt pris så det blir som en brewcation för utställarna som kommer. Lika delar jobb och nätverkande och spa. 

 

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?
– Eskilstuna med allt sitt belgiska är fantastiskt. Men tycker också att Keane Brewing förtjänar mer uppmärksamhet. Båda bryggerierna brygger snyggt, rent och gott. Sen att Patrik Svensk och Ivan Keane är två supertrevliga människor gör det ju ännu bättre. 
 
Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?
– Hmmm, min mormor är ju lite lokalkändis i Nordmaling En eldsjäl med sin secondhand-butik, Billeboa, där alla pengar går till välgörenhet, jag väljer henne. Så jag skulle gå med min mormor Anita och min morfar Pelle och bjuda dom på en matpromenad i Umeå för vi har så sjukt många bra ställen just nu. 
 
Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Alltid belgiskt. Men just nu är det väldigt mycket bitter. Har just fått hem vårt samarbetsbrygg med Keane Brewing. Mimir, en bitter på 4,2%. Suverän öl både som själv- och sällskapsdryck och till mat. Släpps på Systembolaget lokalt samt på beställningssortimentet i augusti.