Ölbryggning ersatte bilbygge för Lenny

Bildspel

Bild 1 av 3

En hel del av etiketterna för ölen som bryggts så här långt finns på en vägg i bryggeriet.


 

Han har byggt sin egen Lotus-bil från grunden. Men sedan tog ölintresset över. Nu satsar Lenny Enander på Lesk Mikrobryggeri.

Enander är precis på gång att släppa sina första öl från bryggeriet i Fritsla, en timma sydost om Göteborg.

– Vi har sagt att vi ska ge det två år i den här utformningen, sedan får vi se om vi skalar upp, säger han.

Med vi menar han även sambon Sofia Kardell. Han säger att hon är van vid att han har hobbies som är tidskrävande och även hon har blivit intresserad av ölbryggning.

Men den första tidskrävande hobbyn Enander hade var bilar. Inte bara att köra utan att bygga. Helt från grunden.

– Jag byggde en Lotus Super 7 helt från grunden och körde runt i den i några år innan jag sålde den. Men under tiden dök intresset för ölbryggning upp, säger han.

Hans ölkarriär började med ölkit och ganska snabbt köpte han in en Braumeister.

– Det blev bra redan från början och då blev det ännu roligare.

Hans fick också ett bevis på det när han kom två i den brown ale-tävling som arrangerades av Brewdog Göteborg och Barling Beer. Den placeringen fick honom att ta steget och satsa mot ett kommersiellt bryggeri.

– Jonas Barlind är en fantastisk kille. Jag har fått massor med småtips av honom och det har varit väldigt nyttigt att hälsa på honom och se hur han jobbar, säger Enander.

I dagsläget brygger de båda på ett bryggverk på 100 liter och har tankar på 200 liter. Om de efter två år satsar vidare lär bryggverket bli minst det dubbla och troligt är då att det är sambon Sofia som första börjar att ha bryggeriet som sin arbetsplats.

Inledningsvis ska ett grundutbud på fyra öl tas fram. En brown ale, en lättare IPA, en APA och en belgisk dubbel ska det bli. Just de belgiska ölen ligger honom extra varmt om hjärtar.

. Jag har alltid gillat belgiskt och framför allr trappistölen. Jag går gärna år det hållet men behöver lära mig mer, säger han självkritiskt.

Så fort alla tillstånd är klara räknar han med att börja sälja sina öl till pubar och restauranger. Först och främst i närområdet och till Boråstrakten, men även gärna till Göteborg.Det ska även produceras folköl och ett stort delmål är att en dag stå som utställare på En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

Bilintresset har alltså blivit ett ölintresse. Men kanske är det inte så långt mellan dessa utmanande och tidskrävande hobbies.

– Det är egentligen ganska likadant. Jag tror det här är en spin off på min skaparglädje, säger han.