Boråsbryggeri flyttar och får ett nytt namn

Lenny Enander går vidare ensam och byter namn på Lesk Mikrobryggeri till Ellve Destilleri. Foto: Ronny Karlsson

Lesk Mikrobryggeri utanför Borås byter namn och flyttar när Lenny Enander går vidare på egen hand.

Namnet Lesk Mikrobryggeri byggde på de två delägarnas förnamn och nu när Lenny Enander är ensam kvar byter han namn på företaget till Ellve Destilleri. Som namnet antyder innebär det också ett annat fokus.

Satsningen på sprit har under pandemin ersatt öl och det är den biten som Ellve satsar mest på nu, men ölen har inte försvunnit helt.

– Pandemin gjorde att jag inte kunde leverera till krogarna och jag hade inga öl på Systembolaget, så jag valde att fokusera på destillat, säger Lenny.

Verksamheten har varit baserad i Fritsla utanför Borås, den 1 maj går flytten till en annan mindre ort i samma trakt, Sjömarken. Samtidigt ökar lokalytan från 30 till 65 kvadratmeter, vilket gör att han får plats för att göra mer än en grej.

– Det har varit begränsat utrymme och jag har fått göra sprit eller öl, nu blir det mer svängrum, även om det är väldigt litet fortfarande.

Så även om Lenny i närtid kommer att ägna sig mest åt sprit för att bygga upp lagret av den gin han har på Systembolaget, så blir det även en fortsatt satsning på öl.

– Tanken är att ta mig in på Systembolaget med öl och satsa på krogarna nu när de är tillbaka. Men det finns ingen konkret plan än.

– Om man ska vara realist så blir det kanske till sensommaren.

Att sälja öl under namnet Ellve Destilleri tror han inte är något större problem.

– Lesk Mikrobryggeri har funnits med på etiketterna, men det har aldrig hetat Lesk ipa till exempel utan bara produktnamnet, så det blir nog ingen större skillnad.