Benjamin seyer adjö till Sverige och Hyllie

Benjamin Seyer drar hemåt igen efter lite ett år på Hyllie Bryggeri i Malmö. Foto: Ronny Karlsson

I dag var det sista bryggdagen för Benjamin Seyer på Hyllie Bryggeri. Hemlandet lockade med ett nytt jobb och snart återvänder han till Frankrike.

Benjamin hamnade i Sverige av en ren slump. Han var på Nya Zeeland och träffade svensken Johah Lagercrantz, som jobbade på bryggeriet Deep Creek. Sen fick Johan jobb på Hyllie i Sverige och Benjamin återvände till Frankrike.

– Det var i Nya Zeeland som jag mötte hantverksöl för första gången och senare, när jag förlorade jobbet hemma i Frankrike började jag fundera på att jobba som professionell bryggare, säger Benjamin.

Det slutade med att Johan och Hyllie lockade upp Benjamin till Malmö, först som praktikant och sen som anställd.

– Det var mitt första jobb som bryggare och Johan har lärt mig allt jag kan om att brygga professionellt. Hyllie kommer alltid att vara mitt första bryggeri och nära mitt hjärta.

Nu väntar ett nytt jobb på ett bryggeri i trakten av Toulouse, La Berlue i staden Gaillac.

– Ett lokalt bryggeri som brygger för dem som bor i trakten. Det har funnits med ett tag och har ett brygghus som är 2000 liter och 4000-literstankar, precis som Hyllie. De har en ganska stor core range och brygger det mesta med en modern take på klassiska stilar. 

På Hyllie är det Johan som är huvudbryggare, men när Benjamin flyttar hem får han mer ansvar.

– Jag har inte gjort några recept på Hyllie, det är Johans jobb, även om vi förstås snackar mycket. I Frankrike kommer utveckling att vara en del av mitt jobb.

Frankrike är hans hemland och det lockar förstås och även att komma närmare familjen. Fast att lämna Hyllie är inte helt enkelt.

– Det är lite speciellt att lämna Hyllie, det har varit en fantastisk tid och jag vill tacka Hyllie för att de gav mig möjligheten.

Sen är ju världen liten och de har redan snackat om en framtida collab.

– Jag vet inte när, men jag vill verkligen att det händer nån gång och jag är säker på att grabbarna här vill det med. De vill säkert komma till södra Frankrike när det börjar bli kallt här.