Ocean ska klara elkris med egna solpaneler

Rodrigo Wilner berättar att Ocean ska kunna producera hälften av den el man använder på årsbasis själva när de solpanelerna är på plats. Foto: Montage

Oceanbryggeriet investerar nu i solpaneler för att slippa svindyra elräkningar.

Många bryggerier oroas nu av skenande elpriser och ett sätt att slippa blytunga elräkningar är att producera elen själv. Exempelvis är storbryggeriet Åbro är på gång med en solpark på en yta motsvarande 14 fotbollsplaner.

Men även för mindre bryggerier kan det vara ett alternativ och ett sånt är Oceanbryggeriet i Mölndal. I somras togs beslutet om att göra en investering i solpaneler.

– Vi misstänkte att elpriset skulle sticka iväg så vi ska täcka hela taket på byggnaden, säger Rodrigo Wilner.

Taket är på ungefär 500 kvadratmeter och för att täcka det krävs 138 paneler. Detta innebär att bryggeriet kommer att kunna täcka halva elbehovet på årsbasis.

– Och det bästa är att solen lyser som mest när vi behöver mest el med kok, pumpar och annat vid elva tolv på dagen.

Senare i höst ska solpanelerna vara på plats på Oceanbryggeriets tak. Foto: Pixabay

Med tanke på att Oceanbryggeriet inte bara ligger i Sverige utan dessutom i molntäta Göteborgsområdet, så blir produktionen förstås ojämn.

– 50 procent är på hela året, november till februari är det nästan försumbart, men på sommaren är det kanske 80 procent.

Ocean har investerat drygt en halv miljon i solpanelerna, men man räknar med att det ska betala sig på fem år.

Utöver driften ser man även andra möjligheter framöver. Tanken är att byta ut transportbilarna mot elbilar.

– De ska köpas in när allt annat är på plats. Det stora bekymret blir att få el över till dem, på dagen gör vi av med mest el och sen kommer kvällen blir det mörkt och väldigt lite ström.