Beernews avslöjande blir riksdagsfråga

Frågan om storleken för provsmak av öl på bryggerier blir en riksdagsfråga. Moderaten Lars-Arne Staxäng kräver svar av ansvarig minister.

Det var i måndags som Beernews avslöjade att länsstyrelsens rekommendation till kommunerna i Västra Götaland är att tillåta provsmak av öl som är en matsked stora. Anledningen är att den gällande lagen inte ger klart besked om storlek.
Mats Wahlström, ordförande i Gothenburg Brewers Guild, reagerade starkt på nyheten och menade att ett provsmak av ett öl på en matsked är meningslöst.
Nu kommer frågan att tas upp i Sveriges riksdag. Det är riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng (m), som vill ha svar av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s)
”Göteborg och Västra Götaland är rikt på mindre bryggerier, och ölkulturen är blomstrande. Detta bidrar positivt till den lokala kulturen och till turismen i området. Det är därför mycket oroväckande att lagstiftningen inte är tydlig när det gäller provsmakning,” skriver Staxäng.
Han vill se en tydligare lagstiftning som ger utrymme för att servera ett provsmak i en rimlig storlek.
”Att enbart kunna erbjuda en matsked öl vid en provning framstår inte som seriöst. Mängden är ytterst liten, och det framstår som direkt omöjligt att med denna lilla mängd ha en seriös provning av en dryck,” skriver han vidare.

Frågan till ministern lyder så ähr:

Avser socialförsäkringsministern att ta några initiativ till en översyn av relevant lagstiftning i syfte att tydliggöra lagstiftningen om provsmakning vid bryggerier?
Ministern förväntas komma med ett svar inom den närmaste framtiden.