Minister-nej till längre öppettider på systemet

Pontus Anderssons fick nej på sin fråga till socialminister Jakob Forssmed. Foto: Pressbilder/Montage

Det ser inte som att det blir utökade öppettider på Systembolaget. Socialminister Jakob Forssmed säger nej.

Det hjälpte inte med ett regeringsskifte för att få till längre lördagsöppet på Systembolaget. I ett svar till sverigedemokratiske riksdagsledamoten Pontus Andersson säger Jakob Forsmed att det inte är aktuellt.

Redan i vintras frågade Pontus Andersson dåvarande socialministern Lena Hallengren (S) inte gått vidare med yttrande från Systembolaget om att förlänga öppettiderna på lördagar.

Svaret från Hallengren var negativt, men nu med en ny regering på plats försökte Pontus Andersson igen.

– Många bedömare menar att svenskarnas restriktiva möjligheter till inköp av alkohol leder till såväl bunkring av alkohol som smuggling eller legal gränshandel och därav uteblivna skatteintäkter. En förändring i linje med Systembolagets önskan hade förenklat för svenskarna att genomföra sina alkoholinköp på ett sätt som ligger mer i tiden, skriver han i sin fråga till den nuvarande socialministern.

I sitt svar tar Forssmed upp vikten av att begränsa tillgängligheten till alkohol för att minska alkoholskadorna och öppettidernas betydelse för detta.

Han kopplar också tillgängligheten till uppfyllandet EU-rättens krav för att tillåta Systembolagets detaljhandelsmonopol.

– Mot denna bakgrund är det inte lämpligt att ta initiativ till att Systembolagets öppettider på lördagar ska utökas, avslutas skrivelsen.