Bass fick Jessica att slippa metallsmak

Sommar 2017

Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri har varit med länge i Öl-Sverige. Men hela resan började med en Bass Pale Ale. Det berättar hon i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
Bass Pale Ale. Gillade inte öl innan jag smakade en Bass Pale Ale. Förstod inte hur folk kunde dricka öl, dvs ljus lager, och säga att det var gott. Tyckte det bara smakade bittert, beskt och metall. Bass var något helt annat, den doftade och smakade ju brödigt, karamelligt, fruktigt- Mmmmm!

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Nästan vad som helst från någon av fölkölsbutikerna. Finns ingen anledning att ta något starkare till beachen. I dag så sitter smakerna och det finns både fräscha surisar, fruktiga humlebomber och självklart en Gose eller två för saltbalansens skull.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Vilken svår fråga! Senaste leksaken/ölen är alltid roligast och just nu är det S:t Eriks Elderflower IPA tätt följd av Capital IPA och APA:n som har fått ett jättelyft nu när den är ofiltrerad och konverterad till ekologisk. Annars så är det S:t Eriks Pilsner, en välhumlad modern ljus lager. Första ölen jag lanserade för S:t Eriks 2010 och kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. När den kom var den tämligen unik. Folk undrade vad jag höll på med ”Hur kan en så välhumlad hembryggare göra en vanlig ljus lager? Bakom etiketten dolde sig en inte så vanlig öl, utan en ordentligt torrhumlad sak med bla Amarillo & Simcoe. Som tur var så vågade även ölnördar testa, trots att den hette ”Pilsner” och insåg att även ljus lager kan vara väldigt gott om man gör det på mitt sätt.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Det är så sanslöst roligt allt som händer i Öl-Sverige. Alla mina kära kollegor i branschen skall ha en stor eloge för all bra öl de gör och den fantastiska kamratskapet. Får jag bara nämna ett så är det nog Höganäs, de har verkligen tagit stora steg framåt på många områden och i år börjar det synas utåt också.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Tyvärr tror jag många av de mindre inte kommer att orka. De som inte gjort kalkylerna hur mycket som måste bryggas för att få en dräglig ekonomi utan att jobba ihjäl sig kommer tyvärr att packa ihop. Att brygga är det enkla, men bokföring, spedition, all pappershantering – Jösses, ni skulle bara veta. Sedan skall man hinna med sig själv och kanske familj också…

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Kim Jordan – vd, en av grundarna och före detta ägare till New Belgium Brewing Co i Fort Collins Colorado. För några år sedan sålde grundarna de sista delarna och New Belgium är nu 100% ägt av de anställda. NB är dessutom ett av USAs största craftbryggerier. Kim är en fantastisk visionär, imponerande entreprenör och tongivande inom amerikanska bryggareföreningen, Brewers Association. Hon har nog en och annan historia att berätta.