Basisten som blev bryggeriägare

Mikael Henriksson har blivit bryggeriägare efter många år i hårdrockbandet Dark Tranquility. Foto: Ronny Karlsson

Efter tio års turnerande som basist i Dark Tranquility landade Mikael Niklasson i Göteborg igen. Tillsammans med kollegorna på Beefeater Inn har han gått och blivit bryggeriägare.

Det är något med Göteborg, hårdrock och öl. På kort tid har beernews.se sprungit på flera personer med den kopplingen. Daniel Svensson från In Flames har startat eget bryggeri, Mikael Stanne från Dark Tranquility har bryggt öl tillsammans med Lycke Bryggeri och All In Brewing.

Och så nu Mikael Niklasson, basist i tio år i Dark Tranquility och numera delägare i Lycke Bryggeri.

– Vi hängde ju mycket med varandra. Det var dåligt med replokaler i Göteborg på den tiden och alla hängde under samma tak. Det var In Flames, At The Gates, vi i Dark Tranquility, det var nice, säger Niklasson.

Han tror faktiskt också att det återkommande turnerandet kan vara en anledning till att intresset för craft beer vuxit fram.

– De öl man fick under turneerna var pissöl, till slut vill man ha något annat.

Det var 1999 som han kom med som basist i Dark Tranquility. Han hade spelat i mindre band innan det och kände väl till övriga bandmedlemmar.

– Jag skulle bara hoppa in och så plötligt var jag på turne i Japan. Det blev bara mer och mer turnerande och jag var varit jorden runt många gånger, säger han.

Till slut tappade han gnistan för rocklivet och 2008 bestämde han sig för att lämna bandet. Han hade jobbat som kock på Beefeater Inn i Göteborg redan innan han klev av bandet.

– Men det blev en hel del tjänstledigt.

Efter avhoppet från bandet gick han tillbaka till kockjobbet, och det var via kollegorna på Beefeater Inn som han faktiskt blev bryggeriägare i fjol.

– Vi började prata om att starta ett bryggeri och nu är vi alla åtta som jobbar här lika stora delägare, säger Niklasson.

Gänget letade efter en plats och ett bryggverk för att komma i gång, och när Poppel ville expandera och flytta dök möjligheten upp. Sedan april har Lycke Bryggeri producerat öl.

– Det var med skräckblandad förtjusning som vi blev bryggeriägare till en början, men vi kommer in i det mer och mer. Det är mycket som är nytt, säger Niklasson.

Lycke Bryggeris mål är att ha åtta olika öl som ingår i ett bassortiment. Utöver det vill man också göra en del mindre batcher.

– Det är viktigt att få upp en bra kundkrets och se till att vi har en bra standard på ölen. Vi har fått bra respons så här långt.

Det är förstås en fördel för Lycke bryggeri att ha de nära kontakterna med Beefeater Inn.

– Vi säljer som bara den här och det är kul. Men vår öl kommer in på ganska många andra ställen också.

Framöver kommer det också att finnas öl från Lycke från Systembolaget, men att leverera fatöl till krogar kommer att fortsätta vara viktigt.

Att vara åtta delägare kan var lite som att spela i ett rockband. Många viljor och alla kan inte få som dom vill.

– Det kan ha sina sidor. Men det går faktiskt riktigt bra, säger Niklasson.