Baddaren på väg att bli tung svart öl

Bildspel

Bild 1 av 6

Kristian Berntsson såg till att Baddarna hamnade i koket och nu ska dom smaksätta en tung imperial stout.

 

Nu har den klassiska Baddaren blivit till öl. Poppels i samarbete med Evil Twin har tagit fram en svensk variant på ölet Biscotti Break.

Baddaren är den klassiska godsaken från Göteborg som inte är så lätt att få tag på numera. Maskinen där den framställs är gammal och används väldigt sällan av Göteborgs-Kex. Så när det senast kom ut Baddare till försäljning var det många hundra som köade för att få smaka.
Poppels köpte på sig ett lager med Baddare och nu ska de bli till öl. Biscotti Break – Swedish Punch ska bjuda på smaker som påminner om Baddaren.
– Det var vår idé och Jeppe (Jarnit Bjergsö) från Evil Twin hakade på. Vi vill ha in ett lokalt bakverk den här gången, säger bryggaren Kristian Berntson.
När det var dags för kokning tillsattes Baddarna, som ger en smak av arrak och vanilj. En hel del rostad malt bidrar till den mörka chokladsmaken och dessutom ska det troligen tillsättas lite hasselnötter.

– Vi kommer dessutom att skruva upp den lite i alkohol så att den landar runt 13,5 procent. Vi vill att den ska skilja sig lite från förra gången vi bryggde Biscotti Break, även om grundreceptet är sig ganska likt, sade Berntsson.

Vid den första bryggningen gjordes det 3500 liter av ölet, och lika mycket ska bryggas i maj då även Jeppe Jarnit Bjergsö är på plats. Planen är att ölet ska släppas i Systembolagets exklusiva sortiment i september.
Då kan Baddarens alla fans få prova sitt favoritbakverk även i flytande form.
– Jag tror det kommer att bli riktigt bra, sade Berntsson innan han började att öppna påsarna och låta Baddarna bli till öl.